13.07.2022

Korsholman Musiikkijuhlat juhlii 40-vuotisjuhlavuottaan pohjoismaisten yhtyeiden, uuden musiikin ja kaikkien taiteellisten johtajien kanssa

Korsholman Musiikkijuhlat alkaa varaslähdöllä 24.7., jolloin kuullaan nostalgisia ooppera-aarioita Pohjanmaan ruotsinkielisellä maalaismurteella sopraanoiden Christin Högnabban ja Pia-Karin Helsingin laulama. Heitä säestää Vaasan oopperakuoro. Virallinen avajaiskonsertti järjestetään 27.7. Mustasaaren kirkossa. Juhlaviikonloppua vietetään Vaasan kaupungintalolla 30.7.–31.7., ja päätöskonsertti kuullaan 3.8.2022 Vaasan kirkossa ja 4.8. toisen kerran Seinäjoella Lakeuden Ristissä.

Vuoden teema on ”Humisevat metsät”, ja huomio kiinnittyy erityisesti puihin ja vuodenaikoihin. Festivaalin taiteellisen johtajan Cecilia Zilliacuksen valitsema teema liittyy myös luonnon haurauteen ja ilmastonmuutokseen. Kokonaisvaltaisen ohjelman raameissa kuulemme musiikkia kaikilta aiemmilta taiteellisilta johtajilta, jotka musisoivat yhdessä pohjoismaisten yhtyeiden ja taiteilijoiden kanssa. Festivaalilla vierailee myös säveltäjiä Pohjoismaista.

Vuoden säveltäjävieras on suomalainen Minna Leinonen, joka saa usein inspiraatiota teoksiinsa arkipäiväisistä esineistä ja äänistä sekä suomalaisesta luonnosta. Leinonen on säveltänyt juhlavuoden tilausteoksen, Kerrostumat-pianokvinteton, joka saa kantaesityksensä 31.7. aiempien taiteellisten johtajien ja alttoviulisti Vicki Powellin esittämänä. Esiintyjien joukossa ovat suoraan Yhdysvalloista saapuva viulisti John Storgårds, pianisti Henri Sigfridsson, joka saapuu Japanista, sellisti Marko Ylönen ja Zilliacus. Heidän lisäkseen sellisti Frans Helmerson ja viulisti Mihaela Martin matkustavat festivaalille Verbieristä ja esiintyvät useissa konserteissa. Festivaalin ensimmäinen taiteellinen johtaja (1983), professori Seppo Kimanen luennoi kamarimusiikista 31.7., ja luennon yhteydessä festivaalin taiteilijat soittavat musiikkia eri aikakausilta. Konsertin jälkeen kokoonnutaan Ravintola Loftetin sisäpihalle kaikille avoimen juhla-aterian merkeissä juhlistamaan Musiikkijuhlia ja 40. vuotta kamarimusiikkia. Mathias Sandberg Trio esiintyy illan aikana.

Avajaiskonsertissa 27.7. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria johtaa viulisti, kapellimestari ja aiempi taiteellinen johtaja (1983–1993, 2002) Dmitry Sitkovetsky, jolla on koko maailma hyppysissään ja joka saapuu festivaalille Japanin ja Berliinin kautta. Hänen kanssaan konsertin solisteina ovat Kati Raitinen ja Cecilia Zilliacus. Pianisti Olli Mustonen esiintyy ainutlaatuisessa konsertissa, nimittäin Iltaluksusta-konsertissa 2.8. yhdessä sellisti Jan-Erik Gustafssonin ja Zilliacuksen kanssa. Kapellimestari Dima Slobodeniouk, joka johtaa orkestereita Euroopassa, palaa monen vuoden tauon jälkeen festivaalille ja Vaasaan johtamaan Joseph Haydnin Vuodenaikoja 3.8. Vaasan kirkossa ja 4.8. Lakeuden Ristissä.

Korsholman Musiikkijuhlilla on jo pitkään ollut vahva pohjoismaalainen yhteys, ja festivaalilla on nähty monia vierailevia taiteilijoita sekä teoksia lähimmistä naapurimaistamme. Tämä vuosi ei ole poikkeus – päinvastoin: juhlavuoden kunniaksi festivaalilla vierailee monien yksittäisten taiteilijoiden lisäksi jopa neljä yhtyettä Ruotsista ja Norjasta.

Norrbotten NEO on osa aktiivista, kunnan rahoittamaa musiikkielämää Norrbottenin alueella yhdessä Piteån kamariorkesterin ja Norrbottenin kamariorkesterin kanssa. Norrbotten NEO on seitsenhenkinen kamariyhtye, joka keskittyy erityisesti uuteen musiikkiin ja tekee tiivistä yhteistyötä kahden aiemmin mainitun ryhmän kanssa, muun muassa kamariorkesterin äänenjohtajana. Norrbotten NEO on perustettu 2007, ja yhtye on siitä lähtien tilannut ja esittänyt lukuisia uusia teoksia ruotsalaisilta ja kansainvälisiltä säveltäjiltä. Yhtye esiintyy 30.7. John Storgårdsin johtamana ja 31.7. juhlakonsertissa.

Norjan nuorisokuoro on projektikuoro, joka kokoaa vuosittain 16–26-vuotiaita laulajia ympäri Norjaa kuorolaulamaan korkealla ja kansainvälisellä tasolla. Kuoro perustettiin vuonna 1987 ja sitä hallinnoi Ung i Kor -nuorisojärjestö. Laulajat ovat ensi sijassa joko kovatasoisia laulun harrastajia tai kokopäiväisiä musiikin opiskelijoita. Vuosittainen toiminta rakentuu useiden projektien ympärille, joihin kuuluu konsertteja ja pääsääntöisesti myös ulkomaankiertue joka kesä. Kuoro tekee myös yhteistyötä Norjan johtavien vokaaliyhtyeiden kanssa, kuten Det Norske Solistkorin ja Nordic Voices -yhtyeen. Nina T. Karlsen toimii kuoronjohtajana kaudella 2021–23. Norjan nuorisokuoro esiintyy omassa lounaskonsertissaan 2.8. Villa Sandvikenissa.

Vuonna 2022 Norjan nuorisokuoro tekee yhteistyötä myös Trondheim Sinfoniettan kanssa, joka keskittyy Norrbotten NEOn tavoin erityisesti nykymusiikkiin. Yhtye perustettiin vuonna 1998, ja se toimii luovana kohtaamispaikkana Trondheim Sinfoniaorkesterin, Ilmavoimien soittokunnan, NTNU:n ja Trondheimin alueen freelance-kentän muusikoille. Trondheim Sinfonietta on tehnyt yhteistyötä monien kansainvälisten säveltäjien kanssa uusien tilausteosten parissa, esimerkiksi Steve Reichin, Kaija Saariahon ja Sofia Gubaidulinan. Trondheim Sinfonietta esiintyy yhdessä Norjan nuorisokuoron kanssa 1.–2.8.

Svante Henryson’s Back to Base on nelihenkinen yhtye, jonka keskeisenä ideana on ylittää genrerajoja. Sellisti, bassokitaristi, kontrabasisti ja säveltäjä Svante Henryson on yhtyeen perustaja. Hänen kanssaan yhtyeessä soittavat saksofonisti Joakim Milder, lyömäsoittaja Morgan Ågren ja pianisti Jon Balke. Näiden neljän herrasmiehen musiikin virta kulkee vaivattomasti klassisen musiikin, jazzin ja rockin välillä. He esiintyvät 2.8. Ritzissä kello 19.00.

Konserttiohjelmassa nousevat esiin erityisesti metsät ja niiden uljaat puut monien uusien teosten myötä. Musiikkijuhlilla on ilo esitellä uutta musiikkia Minna Leinosen lisäksi myös Maria Lithell Flygiltä, Britta Byströmiltä, Fredrik Hedeliniltä ja Rebecka Ahvenniemeltä. Heidän teoksensa ovat soolo- ja kamariteoksia, kamariooppera sekä messu kuorolle ja orkesterille. Kaikki yllä nimetyt taiteilijat vierailevat festivaalilla, ja heidän teoksiaan esitetään 30.7., 1.8. ja 2.8.

Viikon aikana järjestetään myös taiteilijatapaamisia ravintola Loftetin sisäpihalla joka arkipäivä kello 13.00. Keskusteluun osallistuu vuoron perään muusikoita, säveltäjiä ja festivaalin taiteellisia johtajia. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy, ja samalla voi nauttia Loftetin lounasta.

Uunituoreessa ohjelmakirjassa on lisätietoa konserttiretkistä ja bussiaikatauluista sekä teos- ja taiteilijaesittelyjä. Juhlaliite sisältää yhteenvedon viimeisimmistä 10 vuodesta. Edellinen historiikki ilmestyi vuonna 2012 (30-vuotisjuhlavuosi). Molemmat kirjat voi ostaa yhteishintaan 15 euroa.

Yhteiskunnallisen näkökulman puitteissa Korsholman Musiikkijuhlat on tänä vuonna päättänyt tukea Ukrainan sodan uhreja auttavaa Finland Ukraina Otrobotniia Kalyna -yhdistystä. Lisäksi festivaali haluaa olla mukana suojelemassa suomalaisia ikimetsiä. Musiikkijuhlat on tehnyt lahjoituksen Luonnonperintösäätiölle ja taiteilijoille annetaan konserttikukkien sijaan lahjasertifikaatti metsien suojelusta. Korsholman Musiikkijuhlat pyrkii vuoden sisällä hankkimaan ympäristösertifikaatin Ekokompassi-ohjelman kautta, ja työ tämän eteen on jo aloitettu.

Liput ovat myynnissä osoitteissa netticket.fi ja korsholmmusicfestival.fi sekä Studio Ticketin myyntipisteellä Vaasan Rewell Centerissä. Lippujen hinnat ovat 0–42 euroa. Bussikuljetuksen hinta 10 € meno-paluu. Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään pandemiaoloissa mahdollisimman turvallisesti. Musiikkijuhlien järjestäjät seuraavat viranomaisten asettamia rajoituksia ja niiden mahdollisia muutoksia. Päätöksiä tehdessä festivaalin yleisön, muusikoiden ja henkilökunnan terveys ovat etusijalla. Sairastapauksissa on mahdollista peruuttaa jo ostetut liput tai käyttää ne toisessa konsertissa. Tuoreimmat uutiset löytyvät sosiaalisista medioistamme ja kotisivuiltamme.

korsholmmusicfestival.fi

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 27.7.-4.8.2022.

Festivaalin sivuille