04.02.2022
Pispalan Sottiisissa tanssin luonto herää eloon
Kansainvälinen kansantanssifestivaali Pispalan Sottiisi avaa tapahtumakesän Tampereella 15.–19.6.2022. Festivaalin teemana on ”Tanssin luonto” ja tapahtuma kohdistaa huomionsa ihmisen luontosuhteeseen. Tampereelle odotetaan 1500 tanssijaa Suomesta ja muista Euroopan maista. Festivaali kerää yleensä jopa 15 000 kävijää. Pispalan Sottiisia on järjestetty vuodesta 1970 alkaen aina parillisina vuosina.
Pispalan Sottiisin teemat tarkastelevat ajankohtaisia aiheita kansanperinteen näkökulmasta. Tänä vuonna tapahtumassa päätettiin mennä metsään ja tutkia haapoja, varpuja, sammalikkoja ja kallion kivetystä tanssin avulla.
– Tanssia voi mättäällä, rannalla, polulla tai vaikka kuusen alla. Tanssi on kehon leikkiä. Suosittelen kokeilemaan luonnossa tanssimista. Se voi olla itselle hyvinvointia lisäävä teko, sanoo Pispalan Sottiisin taiteellinen johtaja Petri Kauppinen.
Kauppinen on oululainen tanssi- ja esitystaiteen moniosaaja sekä pidetty tanssinopettaja. Hän työskentelee tällä hetkellä tanssin lehtorina Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutuksessa.
Suomen Nuorisoseurat tuottaa vuosittain kansantanssin yhteisohjelmistoja eri ikäisille harrastajille. Tansseja harjoitellaan kevään aikana ja ne tulevat osaksi suurteoksia, joita esittävät yhdessä useat sadat kansantanssijat Pispalan Sottiisin festivaaliviikonlopun aikana.
Lapset ja nuoret tutustuvat tänä vuonna Metsän lapsen tarinaan. Teos vie nuoret tanssijat metsän satumaisten salaisuuksien äärelle mm. Salamapolkalla ja Kutitusvalssilla. Esiintyjät valmistavat itse esiintymisasunsa kierrätyskankaista. Teoksen käsikirjoittajana ja ohjaajana toimii Elena Vuoksiola.
Aikuisten produktio ”Haapa” pohdiskelee ihmisen luontosuhdetta tanssin avulla. Aikuiset tanssijat esittävät produktionsa tänä vuonna luonnon helmassa ja kesätuulen kuiskeessa. Riina Hosion koreografioimassa teoksessa tanssitaan esimerkiksi Istutusjenkkaa, Hortenssia!-valssia sekä Polskaa puille.
Luonto on lähellä kaikissa festivaalin eri osa-alueissa ja vastuullisuuteen panostetaan tapahtumajärjestelyissä tänä vuonna entistä enemmän.
– Haluamme katsoa Pispalan Sottiisissa tulevaisuuteen ja kehittää toimintaamme entistäkin vastuullisemmaksi. Tällä haluamme olla mukana luomassa kestäviä tapoja toimia kansantanssin ja -musiikin parissa, kertoo Suomen Nuorisoseurojen tapahtumien ja tanssin toimialajohtaja Jukka Heinämäki. Heinämäki on ollut mukana Pispalan Sottiisissa vuodesta 1978 lähtien.
Vastuullinen teko on myös elävän perinnön suojeleminen ja säilyttäminen. Kansanperinteen, kuten kansantanssin ja kansanmusiikin esiin nostaminen, ovat Pispalan Sottiisille ja Suomen Nuorisoseuroille ylpeyden aihe. Perinteet siirtyvät parhaiten eteenpäin yhdessä tanssien ja laulaen. Kestävä elämäntapa antaa yhteisöllisyyden hetkiä myös tuleville sukupolville.
Festivaalin sivuille