31.07.2018
Salo – Lasten Laulukaupunki: Sunnuntaina Salon torilla kansallispukuja, kansantanssia, yhteislaulua ja taidokasta harmonikansoittoa
Kansa on Suomessa tanssinut aina! Ja laulanut! Sunnuntaina 5.8. Salon torilla tehdään molempia, kun Lasten Laulukaupunki ry ja Salon Torikaffe järjestävät Ohjelmallisen sunnuntaitorin klo 10-14.
Klo 10.00 – 12.00 on kansallispukujen tuuletuspiknik ja kansantanssiryhmä Revanssin esityksiä
Taustaksi kansallispukujen tuuletustapahtumalle tanssiryhmän ohjaaja Maija Lehtovaara kertoo, että tanssi on kuulunut olennaisena osana elämään ja rahvas on tanssinut muun muassa peltojen kasvulle, sairauden paranemiselle, metsästysonnelle, kuolemallekin. On tanssittu talkoissa ja juhlissa, sekä ihan omaksi iloksi, yhteiseksi oloksi. Tanssi on ollut kylän nuorille melkeinpä ainut sallittu tapa lähestyä toinen toisiaan. Oman kylän piirileikkejä ja tansseja oli lupa pyörähdellä, päästä kosketuksiin ja jopa vaihdella pareja.
Kansallisromantiikan eli suomettumisen aikana, 1800-luvun lopulla, pääkaupungin sivistyneistön arvostus kansan kulttuuria kohtaan nousi, ja kansan tanssimia tansseja alettiin merkitä muistiin. Aiemmin ajanvietteenä toimineesta musiikki-, leikki- ja tanssiperinteestä muotoutui näin suomalaisuuden juuria korostava kulttuurin muoto.
Myös rahvaan vaatteissa oli paikallisia piirteitä ja ne muuttuivat tanssien tavoin hitaasti. Kansan puvuille oli ominaista vanhoillisuus aineksissa, leikkauksissa, työtavoissa ja koristeluissa.
Juhlavaatteet tehtiin mahdollisimman arvokkaista kankaista. Yksityiskohtien viimeistelyyn käytettiin runsaasti aikaa, ja koruihin sekä muihin ostettaviin puvun osiin käytettiin varoja mahdollisuuksien mukaan.
Kansallispuku sellaisenaan on kokonaisuus. Tänä päivänä on sallittua käyttää kansallispuvun osia myös osana nykyaikaista juhla- tai arkipukeutumista.
Kansallispukujen tuuletusperinne sai alkunsa, kun Keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa 5.8.1885. Suomen naisten lahjana keisarinnalle annettiin soutuvene. Veneen souti juhlapaikalle kahdeksan neitoa kansallispuvuissa, perää piti neito Jääsken puvussa. Soutajien puvut edustivat Suomen eri maakuntia. Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen joukko. Tämä oli kansallispukujen ensimmäinen suuri julkinen esiintyminen ja sitä voidaan pitää kansallispuvun syntymäpäivänä.
Vuodesta 2010 saakka syntymäpäivää on juhlittu Soja Murto-Hartikaisen ajatuksesta Kansallispukujen tuuletuspiknikeillä. Ensimmäinen tuuletuspiknik järjestettiin Imatralla ja se levisi nopeasti ympäri maata kansallispukuaktiivien ja Kalevalaisten Naisten saattelemana. Salossa tuuleteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2015.
Kansallispukujen tuuletuspiknikin idea on yksinkertainen: pukeudutaan 5.8. kansallispukuun, kansanpukuun tai muinaispukuun. Jonkin puvun osan voi yhdistää nykyvaatteisiin ja tuuletella sitä. Ajatuksena on lähteä ihmisten ilmoille näyttäytymään, tapaamaan muuta kansallispukukansaa, juhlimaan kansallispuvun syntymäpäivää. Ohjelmaksi ei tarvita muuta kuin mukavaa yhdessäoloa.
Halikon nuorisoseuran kansantanssiryhmä Revanssi esiintyy tuuletustapahtumassa. Ohjaajina toimivat Maija Lehtovaara, Mika Ruuskanen ja Taru Sahla ja ryhmää säestävät Marjo Korpela, Jouko Kukko, Mari Kuittinen ja Jyrki Laine.
Klo 12.00 – 13.00 on yhteislaulun vuoro
Duo Anna & Hannu järjestävät yhteislaulutilaisuuden. Anna Schukov soittaa harmonikka ja laulaa ja Hannu Määttänen soittaa kitaraa. Luvassa on kansanlauluja ja kesäisen leppoisia, tuttuja iskelmiä. Tältä pitkään yhdessä keikkailleelta konkariduolta luonnistuu yhteislaulutilaisuuksien lisäksi myös perinteinen, suomalainen tanssimusiikki.
Klo 13.00 -14.00 kuullaan taidokasta harmonikansoittoa
Harmonikkataituri Anna Schukov viihdyttää toriyleisöä vielä soolona. Anna on erittäin monipuolinen esiintyjä ja muusikkona monessa mukana. Koulutukseltaan hän on kaksinkertainen musiikkipedagogi, soitonopettaja ja musiikkileikkikoulunopettaja.
Sunnuntaina kuulemme Salon torilla Anna Schukovin esittämänä Suomen suveen ja suomalaiseen sielunmaisemaan erittäin hyvin sopivaa perinteistä harmonikkamusiikkia.