06.03.2018

Urkuyö ja Aarian festivaaliohjelma 2018 julkistettu

Monipuolisessa ohjelmassa suuria kirkkomusiikkiteoksia, suomalaisen laulun ja luovuuden juhlaa, huippukuoroja, nuoria lahjakkuuksia ja kansainvälisiä tähtiä

Urkuyö ja Aaria festivaalin ohjelmassa on tänä vuonna suuria kirkkomusiikkiteoksia, Gioacchino Rossinin Stabat Mater, Einojuhani Rautavaaran Vigilia ja G.F. Händelin Messias-oratorio alkuperäisenä versiona. Taiteellisen johtajan Erkki Korhosen suunnittelemassa ohjelmassa kuullaan myös muun muassa merkkivuotta viettävien säveltäjien Oskar Merikannon, Toivo Kuulan ja Claude Debussyn säveliä, lauluhelmiä W.A. Mozartilta ja Richard Straussilta, Johannes Brahmsin lemmenlauluvalsseja, Ludwig van Beethovenin romansseja viululle ja uutta suomalaista laulumusiikkia. Kesään kuuluu myös yhdessä laulamisen iloa aina avajaiskonsertin Stabat Materista japanilaiseen huippukuoroon ja juhannusiltamien kesäisiin yhteislauluihin. Festivaalille saapuu esiintymään lukuisa joukko huipputaiteilijoita konkareista nuoriin lahjakkuuksiin.

Festivaalia vietetään 7.6.–30.8.2018 Espoossa. Espoon tuomiokirkon lisäksi konsertteja pidetään Tapiolan kirkossa ja oheisohjelmaa Leppävaaran Sellosalissa ja Original Sokos Hotel Tapiola Gardenissa Tapiolassa.

 

Suurteoksia tuorein toteutuksin ja huippukuoroja

Urkuyö ja Aarian kesän avaavat Gioacchino Rossinin mestariteoksen Stabat Materin esitykset, jotka järjestetään yhteistyössä VocalEspoon ja Tapiola Sinfoniettan kanssa 7. ja 8. kesäkuuta Tapiolan kirkossa. Ensiesityksestään saakka suuressa suosiossa olleen teoksen esittävät Tapiola Sinfonietta, EMO Ensemble ja VocalEspoon juhlakuoro sekä solistit Aurora Marthens (sopraano), Tuija Knihtilä (altto), Tuomas Katajala (tenori) ja Petri Lindroos (basso). Huippukokoonpanoa johtaa kovaa nousujohteista uraa tekevä kapellimestari Klaus Mäkelä.

Toinen suosittu suurteos, G.F. Händelin Messias-oratorio kuullaan 23. elokuuta Espoon tuomiokirkossa FiBO Singersin ja FiBO Playersin uudenlaisena raikkaana toteutuksena. FiBOn kamarimusiikkikokoonpanot esittävät oratorion alkuperäisen Dublinin version ja FiBO Singers laulaa sekä oratorion soolo- että kuoro-osuudet. Oratorion Dublinin versio poikkeaa totutusta, siinä esimerkiksi useat aariat kuullaan eri äänityypin esittämänä kuin tavallisesti. Urkuyö ja Aarian konsertissa FiBO Singersissä laulavat Tuuli Lindeberg ja Kajsa Dalhbäck (sopraano), Teppo Lampela ja Katariina Heikkilä (altto), Jussi Salonen ja Martti Anttila (tenori) sekä Jussi Lehtipuu ja Sampo Haapaniemi (basso). Esityksen liidaa konserttimestari Antti Tikkanen.

Helsingin kamarikuoro esittää 5. heinäkuuta Einojuhani Rautavaaran ortodoksisen messun Vigilian, joka on saanut innoituksensa Valamon hämyisen kesäillan muistoista. Mystisiä sävyjä sisältävän teoksen johtaa Nils Schweckendiek ja solisteina laulavat Niall Chorell (tenori) ja Tuukka Haapaniemi (basso).

Elokuussa nuorta lauluenergiaa ja -iloa festivaalille saadaan Japanista, kun kansainvälisesti palkittu NHK Tokyo Children’s Chorus esiintyy 16. elokuuta. Japanin radion lapsikuoron ohjelmassa on kuoromusiikkia muun muassa japanilaisilta säveltäjiltä ja Toivo Kuulalta. Kuoroa konsertissa johtavat Kenji Ohtani ja Noriko Kaneda. Kokeneista kirkkomuusikoista ja kuorolaulajista koostuva Kamarikuoro Gloria esiintyy 14. kesäkuuta legendaarisen kuoromiehen Seppo Murron johdolla. Harvemmin kuultuja kirkkomusiikin helmiä ohjelmistossaan esittävä kuoro laulaa Urkuyö ja Aarian konsertissa lauluja Itämeren maiden säveltäjiltä.

 

Laulajalahjakkuudet matkalla tähtiin

Kansainvälinen tähtitenori Tuomas Katajala esiintyy avajaiskonsertin lisäksi 26. heinäkuuta liedkonsertissa yhdessä pianisti Erkki Korhosen kanssa. Katajala sai tällä kaudella loistavat arvostelut debyyteistään Lontoon Royal Opera House Covent Gardenissa Mozartin Taikahuilun Taminon roolissa sekä Seattlen oopperassa Mozartin Cosi fan tutten Ferrandon roolissa. Kesäillan konsertissa sulostuttavat kauneimmat W.A. Mozartin ja Richard Straussin lauluhelmet.

Nuori venäläinen sopraanolaulaja Pelageya Kurennaya on nousemassa kansainväliseen menestykseen vakuuttavilla esiintymisillään Mariinski-teatterissa ja Keski-Euroopassa. Kurennaya ihastuttaa Urkuyö ja Aarian konsertissa 12. heinäkuuta yhdessä pianisti Marita Viitasalon kanssa ohjelmassaan aarioita, romansseja ja liedejä muun muassa Pjotr Tšaikovskilta, Sergei Rahmaninovilta ja Giacomo Puccinilta.

Kesän viimeisessä konsertissa 30. elokuuta saadaan nauttia Kansan Sivistysrahaston Päivi ja Paavo Lipposen rahaston vuoden 2018 laulusolistien Maiju Vaahtoluodon (mezzosopraano) ja Taavi Oramon (baritoni) taitavista esityksistä pianistinaan Erkki Korhonen. Vaahtoluoto on voittanut Kangasniemen laulukilpailut 2016 ja esiintyy tulevana kesänä Savonlinnan Oopperajuhlilla Kate Pinkertonin roolissa Puccinin Madame Butterflyssa. Taavi Oramo on monipuolisesti lahjakas muusikko esiintyen lauluroolien lisäksi klarinetistina, kapellimestarina ja elektronisen musiikin taitajana. Konsertin ohjelmassa on Toivo Kuulan, Oskar Merikannon, Claude Debussyn, Johannes Brahmsin ja Heta Ahon lauluja.

 

Suomalaisen laulun ja luovuuden juhlaa

Syksyllä 2017 käydyn Lied-sävellyskilpailun palkitut sävellykset ja Yrjö Kilpisen laulut yhdistyvät suomalaista laulun riemua ja luovuutta juhlistavaksi konsertiksi 28. kesäkuuta. Kaisa Ranta (sopraano), Essi Luttinen (mezzosopraano), Merja Mäkelä (mezzosopraano) ja Nicholas Söderlund (bassobaritoni) sekä pianistit Ilkka Paananen ja Kirill Kozlovski esittävät Vladimir Agopovin, Joonas Pohjosen, Juha Lehmuksen, Jukka Ollilan, Mikko Heiniön, Cecilia Damströmin, Inkeri Jaakkolan ja Tuomas Kettusen kilpailussa palkitut sävellykset ja rakkaimpia Kilpisen lauluja. Konsertti järjestetään yhteistyössä Yrjö Kilpinen -seuran kanssa.

Suuri kokemus ja taituruus kohtaavat baritoni Jorma Hynnisen esiintyessä yhdessä nuoren urkuvirtuoosin Pétur Sakarin kanssa 19. heinäkuuta. Konsertissa kuullaan Oskar Merikannon ja Toivo Kuulan lauluja sekä Louis Viernen urkumusiikkia mestarien vaikuttavina tulkintoina.

Kansallisoopperan orkesteri ja solistit saavat elokuun alun kesäillan hehkumaan valoisan kauniilla musiikilla ohjelmassaan W.A. Mozartin Sinfonia concertante Es-duuri, Ludwig van Beethovenin Romanssit viululle F-duuri ja G-duuri sekä Benjamin Brittenin Les Illuminations. Yhteistyössä Suomen kansallisooperan ja -baletin kanssa 2. elokuuta järjestettävän konsertin johtaa Kurt Kopecky ja solisteina esiintyvät Petteri Iivonen (viulu), Markus Nykänen (tenori), Amelia Coleman (oboe), Veera Myllyniemi (klarinetti), Asko Padinki (fagotti) ja Jose Luis Cortell Año (käyrätorvi).

Johannes Brahmsin Liebeslieder Waltzer vievät kuulijat tunteiden pyörteisiin ja kesäisiin karkeloihin 9. elokuuta. Brahmsin neljälle laulajalle ja nelikätiselle pianolle säveltämät lemmenlauluvalssit esittävät Mari Palo (sopraano), Lilli Paasikivi (mezzosopraano), Markus Nykänen (tenori) ja Kristian Lindroos (baritoni) sekä pianistit Tuula Hällström ja Erkki Korhonen.

 

Festivaalin ilmaisohjelmia

Urkuyö ja Aaria festivaali järjestää konserttien yhteydessä taiteilijatapaamisia, teosesittelyitä ja Espoon tuomiokirkon urkujen esittelyn, joihin on yleisöllä vapaa pääsy.

Festivaalin ilmaisohjelmaan kuuluvat myös suositut Juhannusiltamat ja Yleisöseminaari. Juhannuksen aatonaattona 21. kesäkuuta pidettävissä Juhannusiltamissa kesäisten yhteislaulujen lisäksi juhlitaan Suomen rakastetuimpiin säveltäjiin kuuluvaa Oskar Merikantoa, jonka syntymästä on 150 vuotta. Merikannon lauluja ja pianosävellyksiä esittävät Satu Vihavainen (sopraano), Ilkka Vihavainen (basso) ja Erkki Korhonen (piano ja juonto).

Tänä vuonna Suomen Aivosäätiön kanssa yhteistyössä järjestettävän yleisöseminaarin aiheena on musiikin merkitys lapsen ja nuoren älyllisessä ja henkisessä kehityksessä sekä musiikilliset lahjakkuudet. Musiikilla luovuus kasvuun -seminaarissa 29. elokuuta asiantuntijoina kuullaan tutkimusjohtaja Mari Tervaniemeä CICERO -learning verkostosta Helsingin yliopistosta ja lastenpsykiatri Jari Sinkkosta. Musiikkia tilaisuudessa esittävät 30.8. konsertin solistit Maiju Vaahtoluoto (mezzosopraano) ja Taavi Oramo (baritoni) sekä Espoon Musiikkiopiston Kameleonttikuoro. Tilaisuuden isäntänä toimii taiteellinen johtaja Erkki Korhonen.

 

Festivaalin suurimmat tukijat ovat Espoon kaupunki, Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Esbo svenska församling ja Espoon seurakuntayhtymä.

 

Urkuyö ja Aaria festivaali 7.6.–30.8.2018

Avajaiskonsertit Rossinin Stabat Mater 7.6 klo 19.30 & 8.6. klo 18.00 Tapiolan kirkossa

Tunnelmalliset kesäiltojen konsertit 14.6.–30.8. torstaisin klo 21.00 Espoon tuomiokirkossa

Koko ohjelma: http://urkuyofestival.fi/ohjelma2018/