19.07.2016

Meidän Festivaali 2016 alkaa lauantaina 23.7.

Tänä vuonna 20. kertaa järjestettävä Meidän Festivaali (ent. Tuusulanjärven kamarimusiikki) tarjoaa jälleen monimuotoisen kamaritaidetapahtuman 23.7.-30.7.2016 Tuusulanjärven historiallisessa ympäristössä. Meidän Festivaalilla 2016 esiintyvät muun muassa Angela Hewitt, Ismo Alanko, Tuomas Toivonen, Paperi T, Tomas Djupsjöbacka, Jay Gilligan, Anna Paavilainen, Ale Möller, Mats Öberg, Maija Tammi, Matthew Hunt, Bengt Forsberg, Angelika Klas, Kamus-kvartetti sekä festivaalin taiteellinen johtaja Pekka Kuusisto. Meidän Festivaalin 2016 teema kulkee nimellä Vaiheessa, ja haemme mielenkiintoisia kehitysvaiheita pitkin taiteenlajien karttaa. Kyseessä saattaa olla vaikka Beethovenin kehitys jousikvartettosäveltäjänä Haydnin jäljiltä romantiikkaan, modernin jongleerauksen vaiheet tai kuolleen jäniksen maatuminen. Luvassa on kahdeksan päivää kestävä monipuolinen festivaaliviikko, jossa kamarimusiikilla ei ole rajoja.

Meidän Festivaali alkaa lauantaina 23.7.2016 Järvenpää-talon avajaiskonsertilla

Meidän Festivaali alkaa lauantaina 23.7. klo 19 Järvenpää-talon konsertilla, jossa esiintymässä ovat klarinetisti Matthew Hunt, muusikko-arkkitehti Tuomas Toivonen, tapahtuman taiteellinen johtaja Pekka Kuusisto, lyömäsoitintaiteilija Samuli Kosminen ja rap-artisti Paperi T. Avajaiskonsertin ohjelmassa on mm. Steve Reichin New York Counterpoint, musiikkia Paperi T:n sooloalbumilta Malarian pelko sekä Tuomas Toivosen uusi teos Urbaani Komedia, joka on eeppinen laulu matkastamme sivilisaation piirien läpi niiden keskelle, suurkaupunkiin. 

Meidän Festivaalin toinen konsertti Järvenpää-talossa pidetään tiistaina 26.7. klo 19.00, jossa esiintyvät ensimmäistä kertaa yhdessä muusikot Ismo Alanko ja Pekka Kuusisto. Kotimaan eturivin muusikoihin lukeutuva Ismo Alanko on tehnyt monipuolisen ja suomalaiseen kulttuuriin vahvasti vaikuttaneen savotan uteliaana ja uusiutumiskykyisenä taiteilijana. Ismo Alangon yli kolmekymmentäviisivuotta kestänyt ura pitää sisällään mielenkiintoisia vaiheita; Alanko on toiminut muun muassa Hassisen Koneen, Sielun Veljien ja Ismo Alanko Säätiön keulahahmona. Pekka Kuusisto on toiminut Meidän Festivaalin taiteellisena johtajana jo vuosikaudet. Festivaali tarjoaa hänelle arvokkaan tilaisuuden tutustua monipuolisiin taitureihin ja iskeä heidän avullaan kipinää teosten, esittäjien ja yleisön välille.

Meidän Festivaalin 2016 teema kulkee nimellä Vaiheessa

Meidän Festivaalin 2016 teema kulkee nimellä Vaiheessa, ja haemme mielenkiintoisia kehitysvaiheita pitkin taiteenlajien karttaa. Kyseessä saattaa olla vaikka Beethovenin kehitys jousikvartettosäveltäjänä Haydnin jäljiltä romantiikkaan, modernin jongleerauksen vaiheet tai kuolleen jäniksen maatuminen. Meidän Festivaali 2016 synnytettiin uudella menetelmällä, kun festivaalille kutsutut taiteilijat hahmottelivat ohjelmakokonaisuuksia, joiden otsikkona olivat kehityskaaret / prosessit / vaiheet. Lemmellä ja taidolla kasatut kokonaisuudet paloiteltiin ja jaettiin pitkin festivaaliviikkoa, mistä syystä johtuen konserttiohjelmat saattavat rönsyillä aika villistä.

Meidän Festivaalilla 2016 Milla Viljamaa pureutuu harmoonin soolosoiton uranuurtajan Kaisu Förstin soittoon, kun taas saksofonisti Jukka Perko ja viola da gamban soittaja Mikko Perkola törmäyttävät barokin ja bebopin kolmivaiheisessa konserttiohjelmassaan. Näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja Anna Paavilainen esittää kahdesti (suomeksi ja ruotsiksi) kiitetyn PLAY RAPE -esityksensä, joka on tiukka tunnin pituinen monologi teatteriraiskauksien problematiikasta 2000-luvun Suomessa. Schola Sancti Henrici -lauluyhtye johdattelee Pyhän Henrikin legendan äärelle ja sellisti Tomas Djupsjöbacka on puolestaan suunnitellut kokonaisuuden, jossa tutkitaan jousipolyfonian syntyvaiheita. Kitaristi Ismo Eskelinen esittelee kolme tärkeää etappia kitaran kehityskaaresta festivaaliviikon aikana ja jonglööri Jay Gilligan vie tutkimusretkelle modernin jongleerauksen vaiheisiin, ja esiintyy yhdessä elektronisen musiikin käyttöliittyminen parissa omaa polkuaan kulkevan Brian Crabtreen kanssa. Yhtenä Meidän Festivaalin kohokohtana on pianisti Angela Hewittin sooloresitaali keskiviikkona 27.7. klo 19.00 Kallio-Kuninkalan Leonora-salissa, jossa Hewitt tarjoilee tyylilleen uskollisena elegantin ohjelman, joka pitää sisällään mm. J.S. Bachin kaksi- ja kolmiäänisiä inventioita sekä Beethovenin Sonaatin nro 2 d-molli op. 31 ”Myrsky”. Meidän Festivaalilla kuullaan runsaasti kamarimusiikkia läpi viikon, mm. Robert Schumannin keskimääräistä onnellisempana säveltämä Pianokvartetto Es-duuri op. 47, joka puolustaa paikkaansa kantarepertuaarin ytimessä sekä 150-vuotta juhlittavan Ferruccio Busonin musiikkia.

Meidän Festivaali on tänä vuonna tilannut uuden teoksen yhteistyössä Rauma Festivon kanssa pianisti-säveltäjä Emil Holmströmiltä, joka kantaesitetään festivaalin viimeisenä päivänä lauantaina 30.7.2016. Emil Holmströmin Nykkäriopas lapsille nimeä kantava teos on saanut inpiraationsa Benjamin Brittenin orkesteriteoksesta Nuoren orkesteriopas, jossa muunnellaan Henry Purcellin tunnettua ja juhlavaa Rondeau-osaa Abdelazer-näytelmämusiikista eri muunnelmien esitellessä sinfoniaorkesterin eri soittimia. Nykkäriopas lapsille marsittaa näyttämölle kertojan (näyttelijä Inka Kallén) opastaessa 1900-luvun säveltäjien tyylejä mukailevia varaatioita samasta Purcellin teemasta. Teos on festivaalien yhteinen vastalause oletuksille, että nykymusiikki olisi tarkoitettu vain asiantuntijille.

Meidän Festivaalin 2016 konserteissa on luvassa myös puheenvuoroja. Keskiviikkona 27.7. klo 22.00 konsertissa Amnesty International Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio pitää puheenvuoron otsikolla ’Turvallisia reittejä pakolaisille’. Osteopaatti Veikko Vuorela, jonka keskimäärin joka kolmas potilas on muusikko, saapuu vieraaksemme keskustelemaan soittohommien ihmiskeholle asettamista haasteista yhdessä loistavana muusikkona ja fiksuna harjoittelijana tunnetun Malin Bromanin kanssa. Tangoa tutkinut Pirjo Kukkonen puolestaan alustaa konserttia, jossa Angelika Klas ja Iikka Kotaja ovat koonneet argentiinalaisista ja suomalaisista tangoista koostuvan konserttiohjelman.

Meidän Festivaalin konsertit torstaina 28.7. klo 21.00 ja perjantaina 29.7. klo 19.00 radioidaan ja lähetetään suorana YLE Radio 1:ssä sekä yle.fi/klassinen. Lisäksi yleisöllä on mahdollisuus tulla seuraamaan perjantaina 29.7. klo 15.05-15.55 Kultakuumeen suoraa lähetystä Leonora-saliin, jossa haastateltavana on mm. taiteellinen johtaja Pekka Kuusisto sekä toimittaja Ville Kompan johdolla partituurilukupiiri, jossa tutkitaan saman päivän klo 19.00 konsertissa kuultavan Brahmsin Pianotrion nro 1 H-duuri op. 8 parituuria. Meidän Festivaalista ja sen teemoista lähtevää ohjelmaa lähetetään laajasti YLE Radio 1:n ohjelmakartassa 25.7.-29.7. välisenä aikana.

Meidän Festivaali kiinnittää huomiota vuoden 2016 festivaalilla ympäristöasioihin

Meidän Festivaalille ympäristö ja vastuullisuus ovat tärkeimpiä arvoja tapahtumaa tehdessä. Meidän Festivaalille 2016 rakennetaan Ekokompassi tapahtuma –ympäristöjärjestelmää, jotta festivaalin ympäristövaikutuksia voidaan tarkemmin tutkia ja niistä raportoida. Meidän Festivaali haluaa osaltaan kiinnittää huomiota ympäristöasioihin ja jatkaa työtä luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen puolesta. Ekokompassin rakentamisessa edetään määrätietoisesti lähtötason kartoittamisesta ja ympäristövaikutusten arvioimisesta ympäristöohjelman laatimiseen ja lopuksi puolueeton asiantuntija auditoi tapahtuman ympäristötyön. Tavoitteena on mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittava hiilineutraali tapahtuma.

Ympäristöjärjestelmä näkyy tämän vuoden tapahtumassa festivaalivieraille muun muassa paino- ja myyntituotteiden materiaalien valinnoissa sekä festivaalin ympäristöviestinnässä. Meidän Festivaali pyrkii tekemään festivaaliviikolla kierrättämisen mahdollisimman helpoksi ja rohkaisemme myös vieraita saapumaan paikalle julkisin kulkuneuvoin, pyörällä tai kävellen, ja tarjoamme ilmaisen festivaalibussin Järvenpään rautatieasemalta Kallio-Kuninkalan sekä Tuusulan kirkon konsertteihin.

 

Meidän Festivaalin ympäristötyöstä voi lukea lisää: www.ourfestival.fi/ohjelma/ymparisto

 

Meidän Festivaali tapaustutkimuksen kohteena Turun yliopiston musiikkitieteen tutkimushankkeessa 

Meidän Festivaali on toista vuotta tapaustutkimuksen kohteena Turun yliopiston musiikkitieteen oppiaineen tutkimushankkeessa ”Suomalainen nykymusiikki 2000-luvulla: taidemusiikin kulttuurinen ja yhteiskunnallinen merkitys postmodernissa maailmassa” (SUMU, 2014–2016). Viiden tutkijan voimin toimivan hankkeen rahoittaja on Koneen Säätiö, ja sitä johtaa dosentti Susanna Välimäki. Hanke pyrkii tuottamaan uutta tietoa musiikin ja yhteiskunnan suhteista, erityisesti siitä, miten musiikki voi toimia yhteiskunnallisten ja kulttuuristen arvokysymysten, kuten sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja ympäristökysymysten, yhteisöllisenä käsittelijänä. Hankkeen kolme tutkijaa tekee tämän vuoden festivaalilla etnografista kenttätyötä, havainnoiden ja haastatellen muusikkoja ja muita taiteilijoita, henkilökuntaa ja yleisöä. 

Meidän Festivaali järjestetään Järvenpäässä ja Tuusulassa

Meidän Festivaali järjestetään Järvenpäässä ja Tuusulassa 23.7.-30.7.2016. Festivaalin konserttipaikkoina toimivat lukuisat Tuusulanjärven ympäristön historialliset taiteilijakodit kuten Ainola, Suviranta ja Halosenniemi. Lisäksi konsertteja järjestetään mm. Kallio-Kuninkalan Leonora-salissa, Järvenpää-talossa, Tuusulan kirkossa sekä Järvenpään kirkossa. Tänä vuonna otetaan myös konserttikäyttöön Hyrylässä sijaitseva Olympiakasarmi, joka on alun perin rakennettu vuoden 1952 Helsingin olympialaisten voimistelu-urheilijoiden majoitustiloiksi. Olympiakasarmin läheisyydessä Hyrylän Rykmentinpuistossa sijaitsee vuonna 1968 valmistunut Lämpökeskus, joka edustaa rakennushistoriallisesti pelkistettyä kontruktivistista lasi- ja betonirakentamista. Kevään 2016 aikana Aalto-yliopiston opiskelijat ovat pohtineet lämpökeskuksen mahdollista uudiskäyttöä, mm. alueen tulevana yhteisösaunana tai kulttuurikeskuksena. Arkkitehtiopiskelijoiden ReUse-kurssin töitä ja suunnitelmia on nähtävillä lauantain 30.7. klo 14.00 ja 17.00 Olympiakasarmin konserttien yhteydessä.

Meidän Festivaalin 2016 koko konserttikohtainen ohjelma: www.ourfestival.fi/ohjelma

Meidän Festivaalin liput myy Lippupiste, ja liput ovat myynnissä Lippupisteen verkkokaupassa, myyntipisteissä, puhelinpalvelussa ja R-kioskeilla. Konserttilippuja on mahdollista ostaa tuntia ennen konsertin alkua suoraan ovelta, mikäli lippuja on jäljellä.

Liput Lippupisteestä: www.lippu.fi/meidanfestivaali

Meidän Festivaalia tukevat Järvenpään kaupunki, Tuusulan kunta, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Musiikin edistämissäätiö sekä Suomen Kulttuurirahasto. Tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat Keski-Uudenmaan Osuuspankki, FCG, Kaupan Liitto, Avain Yhtiöt ja Auto-Arita.

Meidän Festivaali 

Our Festival

Järvenpää / Tuusula

23.7.-30.7.2016

Taiteellisena johtajana

Pekka Kuusisto

Vaiheessa In a Phase

Esiintymässä mm.

Ismo Alanko

Malin Broman

Simon Crawford-Phillips

Tomas Djupsjöbacka

Ismo Eskelinen

Bengt Forsberg

Jay Gilligan

Angela Hewitt

Matthew Hunt

Emil Holmström

Inka Kallén

Kamus

Angelika Klas

Samuli Kosminen

Ale Möller & Mats Öberg

Laura Moisio

Paperi T

Anna Paavilainen

Jukka Perko & Mikko Perkola

Maija Tammi

Milla Viljamaa

Schola Sancti Henrici -lauluyhtye

… ja monet muut!

 

Monimuotoista ja ympäristöystävällistä musiikkia 23.7.-30.7.2016 Tuusulanjärvellä!

MEIDÄN FESTIVAALI

Meidän Festivaali on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista tempauksista tunnettu festivaali. Heinäkuun lopulla Tuusulanjärven historiallisessa ympäristössä koettava tapahtuma perustettiin vuonna 1997. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii viulisti Pekka Kuusisto. Tapahtuman nimi oli vuoteen 2010 asti Tuusulanjärven kamarimusiikki. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä sekä vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla. Meidän Festivaalin järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry.

www.meidanfestivaali.fi