29.06.2016

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat ovat myös elokuvan, teatterin ja tanssin juhlaa

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla on mahdollisuus nauttia todella laajasta taidekattauksesta. Kansanmusiikin ja kansantanssin sateenvarjon alle mahtuu tänä kesänä paljon taiteidenvälisyyttä. Etenkin musiikkiin liittyviä elokuva- ja teatteriesityksiä on tarjolla runsaasti.

Ensiesityksensä Kaustisella saa muun muassa nykykansanmusiikkia käsittelevä lyhytelokuva Kattojamit – Rooftop Folk. Kansanmuusikko Anni Tolvasen ja äänitaiteilija Mikko H. Haapojan lyhytelokuva käsittelee ns.

city-pelimanniutta ja on kuvattu Helsingissä syksyllä 2015. Elokuvassa esiintyvät Emilia Lajunen, Suvi Oskala, Pauliina Syrjälä ja Lukas Kristo Korpelainen, ja sille kaavaillaan mahdollisuuksien mukaan jatko-osia.

Kattojamit esitetään Kaustisella tiistaina 12.7. klo 19.30 Wiljami-salissa.

Sijaton sielu -niminen lyhytelokuva kertoo puolestaan tarinan pirun ilmestymisestä karjalaiseen kylään. Valkokankaalla nähdään karismaattinen Puhti-duo sekä Timo Saari, ja elokuvaa säestävät livenä Anne-Mari Kivimäki ja Samuli Volanto. Elokuva on palkittu useammassa yhteydessä ja esitetty Womex-maailmanmusiikkimessujen elokuvaohjelmistossa. Sijaton sielu saa Kaustisella neljä esitystä: torstaina 14.7. ja perjantaina 15.7., molempina klo 13 ja 14 Maunon makasiinissa.

 

Lisää elokuvatunnelmia tarjoaa muun muassa huippu-urkuri Pétur Sakari, joka improvisoi musiikin Buster Keatonin mykkäelokuvaan torstaina 14.7.

klo 22.45 Wiljami-salissa. Lisäksi Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla esitetään Esko Keski-Vähälän ohjaama dokumenttielokuva Lähtijät, joka kertoo ullavalaisten siirtolaisuudesta Amerikkaan 1880–1950. Noin 1000 asukkaan paikkakunnalta yli 800 lähti merten yli leveämmän leivän perään, ja tekijät ovat haastatelleet heitä ja heidän jälkeläisiään.

Haastatteluihin yhdistetään myös draamaa, jossa näyttelijänä nähdään kaustislaislähtöinen Panu Valo.

 

Näyttelijätkin ahkeroivat festivaalilla

Kaustislainen kavalkadikin on aina tuonut kansanmusiikkijuhlille aimo annoksen teatteria ja taiteidenvälisyyttä. Tänä vuonna kavalkadi käsittelee Kekkosen vierailua paikkakunnalla ja se esitetään Keskipohjanmaa-areenalla torstaina 14.7. ja lauantaina 16.7. Jo mainittu Kaustiselta kotoisin oleva näyttelijä Panu Valo ahkeroi viikon aikana melkoisesti – kavalkadin lisäksi hän on kantava voima myös Uinuva kantele -esityksestä, joka kertoo draaman ja musiikin keinoin mestarikansanlaulaja Eeli Kivisen eli Vimpelin Väinämöisen tarinan.

Valon lisäksi mukana on kantelisti Maija Pokela ja konemuusikko-äänisuunnittelija Ville Leppilahti. Uinuva kantele esitetään tiistaina 12.7. klo 19 ja keskiviikkona 13.7. klo 21 Maunon makasiinissa.

Teatteritarjontaa edustaa Kaustisella myös Miehemme Hiidellä, jossa näyttelijä Jarkko Lahti ja hurja hanuristi Antti Paalanen yhdistävät voimansa tutkiskellen hiisiaiheisia tekstejä eturivin runoilijoilta sekä kansanrunoudesta. Miehemme Hiidellä esitetään lauantaina 16.7. klo 20 Kallioklubilla.

Kansantanssista ei ole pitkä matka tanssiteatteriin, ja sitä puoltakin nähdään Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla runsaasti; mainittakoon Tanssiteatteri Minimin esitykset eri-ikäisille lapsille. Kake – Tiellä tähtiin on Tanssiteatteri Tsuumin arvostelumenestys, jossa sukelletaan 1980-luvun Finnhits-maailmaan, kaataen raja-aitoja tanssijoiden ja muusikoiden välillä. Tanssiteatteri Minimi esiintyy Kaustinen-salissa keskiviikkona 13.7. ja Tanssiteatteri Tsuumi Keskipohjanmaa-areenalla lauantaina 15.7. klo 20.30.

 

Jännittävää monitaiteellisuutta

Kansanmusiikkijuhlien ohjelmaa elävöittävät useat performanssiryhmät, joiden esitykset liittyvät kansanperinteeseen ja suomalaiseen kulttuuriin, joten kannattaa pitää silmät auki festivaalialueella liikkuessa!

Uudistavaa monitaiteellisuutta tarjoaa lahtelainen Taidekollektiivi Liiketila. Tänä kesänä kantaesitetty teos MAA yhdistää tanssia, sanataidetta, visuaalista taidetta ja ilma-akrobatiaa. Teos nostaa esiin tärkeitä teemoja kuten kieli-identiteetti, sukukielet ja kuihtuvat kieliyhteisöt. Se on kielten ja kirjainten haurauden ja katoavaisuuden, mutta myös uudistamisen puolesta puhuva teos. Teoksen pohjana toimivat Kansalliskirjaston tieteellisen tutkimuksen kieliaineistot.

Taidekollektiivi Liiketilassa toimivat tanssitaiteilija Meri-Tuuli Risberg, tanssi- ja sirkustaiteilija Reetta Kinnari, taideteollinen muotoilija ja perinnetaiteilija Elina Koskelainen sekä graafinen suunnittelija ja visuaalinen taiteilija Marion Robinson.

Avoimen datan käyttö ja osallistaminen ovat taiteessa ja tieteessä ajankohtaisia teemoja. Liiketila aloitti yhteistyön Kansalliskirjaston Vähemmistökielten digitointiprojektin kanssa syksyllä 2015. Siinä tuotetaan suomalais-ugrilaisilla kielillä painettuja aineistoja kuten oppikirjoja ja lehtiä kielentutkimuksen ja kansatieteen tueksi.

MAA-teosta varten Liiketila valitsi oppikirjoista eri kielillä lauseita ja sanoja, joiden avulla voidaan ilmaista eri kielten vivahteita ja tieteellisen tekstin runollisuutta. Keväällä suomalais-ugrilaisia kieliyhteisöjä ja tutkijoita myös osallistettiin keräämällä lauseista erikielisiä ääninäytteitä, joita hyödynnettiin teoksen tausta-aineistona.

”Yhteistyö tutkijoiden kanssa on mieltä avartavaa. Se on myös ollut yllättävän joustavaa, sillä  taiteen tekemisen metodit eroavat kielitieteellisestä tutkimuksesta paljon. Esimerkiksi intuitio, hiljaisen tiedon kerääminen ja käyttäminen ovat meille olennaisia keinoja, mutta eivät ole mitattavissa tieteen keinoin. Kansalliskirjasto hyppäsi rohkeasti mukaan prosessiin, jonka lopputulosta kukaan tekijöistä ei voinut ennustaa etukäteen”, sanoo Liiketilan taiteilija Marion Robinson. Taidekollektiivi Liiketilan MAA nähdään Kaustisella torstaina 14.7. klo 22.30 Iholla-salissa.

 

www.kaustinen.net

facebook.com/kaustinenfmf

instagram.com/kaustinenfmf

youtube.com/kaustinenfmf

twitter.com/kaustinenfmf

 

KAUSTINEN FOLK MUSIC FESTIVAL

11.-17.7.2016