15.01.2016
Kuhmo on kamarimusiikin maailmankylä – nuoria muusikoita ja suuria kokoonpanoja
Kamarimusiikin klassikoita ja vaikutteita eri puolilta maailmaa, tunnustettuja taiteilijoita ja nuoria muusikoita – tällaisia kohtaamisia tapahtuu tänä kesänä Kuhmon maailmankylässä. Kamarimusiikkifestivaali alkaa tänä vuonna 10.7. ja musiikki soi kahden viikon ajan. Tapahtumia on nyt lähes 80 ja niissä esiintyy yli 150 kansainvälistä ja suomalaista huippumuusikkoa.
Kuhmon Kamarimusiikin teemana on tänä vuonna maailmankylä. Mukana on jännittäviä vaikutteita eri puolilta maailmaa, mutta pääosassa ovat kamarimusiikin suuret klassikot. Kokonaisesityksen saavat Dmitri Šostakovitšin kaikki jousikvartetot Danel-kvartetin soittamina. Kantaesityksinä soitetaan Jukka Tiensuun teos Kuuhiomo sekä Juha T. Koskisen jousikvartetto.
Tänä vuonna Kuhmossa soittaa peräti 30 nuorta kamarimuusikkoa, ja siksi juhlilla kuullaan tavallista enemmän suuria kokoonpanoja pianokonserttoja myöten. Koesoittojen kautta valitut nuoret muusikot pääsevät soittamaan yhdessä tunnustettujen mestareiden kanssa. Mukana on myös todellisia Kuhmon veteraaneja Seppo Kimasesta lähtien.
Joka päivällä oma teema
Musiikki alkaa soida Kuhmossa sunnuntaina 10.7. kaupunkiaiheisella konsertilla, jossa liikutaan niin Babylonissa kuin Firenzessä. Joka päivälle on oma teemansa. Maanantain otsikkona on Tiedon portit ja silloin kuullaan henkevää musiikkia Ravi Shankarista Sofia Gubaidulinaan. Tiistaina Kuhmon maailmankylään tulee musiikillisia vieraita Kiinasta, Japanista ja Intiasta. Kantaesityksenä kuullaan Juha T. Koskisen jousikvartetto.
Keskiviikkona kerrotaan maailmankylän taruja, seurataan kahden melodian matkaa maailman ympäri ja kuullaan suuria kokoonpanoja Sergei Rahmaninovin Paganini-muunnelmissa ja Bedrich Smetanan Moldaussa. Torstaina 14. 7. käydään läpi 1900-luvun sotien ajan musiikkia aina kylmän sodan säveliin asti. Perjantaina risteillään Tonavan siltojen vaiheilla ja päädytään kuulemaan J.S. Bachia keskiyöllä. Lauantaina kuullaan joka konsertissa Robert Schumannin Vieraista maista ja ihmisistä eri sovituksina eri ympäristöissä.
Ihmemaa on toisen viikon aloittavan sunnuntain teemana ja silloin vieraillaan noitien ja taikojen maissa. Maanantaina 18.7. kuullaan suuria kamarimusiikkiteoksia ja päätetään päivä virtuoosinumeroihin Niccolo Paganinin hengessä. Iltakonsertissa kuullaan myös Kuhmossa harvoin kuultua Vladimir Mendelssohnin musiikkia.
Tiistain 19.7. nimenä on Utopia Park (puisto New Yorkissa). Päivään sisältyy Jukka Tiensuun sävellyksen Kuuhiomo kantaesitys. Keskiviikkona säveltäjät ovat vierailla mailla ja vaikutteita kuullaan niin Italiasta kuin Amerikasta ja Unkarista. Päivän päätteeksi kuullaan erikoisuutena Gustav Mahlerin neljäs sinfonia sovituksena kamariyhtyeelle. Torstaina 21.7. soivat niin tangot kuin elegiat. Iltakonsertissa koetaan todellista Kuhmo-nostalgiaa kun Seppo Kimanen soittaa yhdessä muiden festivaalin alkuvuosien suosikkimuusikoiden kanssa.
Festivaalin toiseksi viimeisenä päivänä ollaan palatseissa Schönbrunnista Kremliin. Jälleen kuullaan suuria kokoonpanoja mm. Mozartin pianokonsertossa. Kamarimusiikki päättyy lauantaina 23.7. viettelyn oppituntiin. Festivaalin viimeisenä esityksenä on yksi Kuhmon viime vuosien kaikkein suosituimmista esityksistä, Astor Piazzollan tango-ooppera Maria de Buenos Aires.
Tapaamisia, näyttely
Kesän uutuutena ovat joka-aamuiset taiteilijatapaamiset, jolloin juhlien muusikot johdattelevat vapaasti päivän ohjelmiin. Musiikin ytimessä ollaan päivittäin klo 10, paitsi avajaispäivänä, jolloin Vladimir Mendelssohn kertoo festivaalin teemoista ja niiden synnystä klo 17.30.
Perinteiseen tapaan musiikkiin yhdistyy kuvataide. Tällä kertaa Kuhmo-talossa on esillä taidegraafikko Inari Krohnin näyttely.
Musiikki soi muuallakin
Kamarimusiikki levittäytyy tänä kesänä muuallekin kuin Kuhmoon. Varaslähtö festivaaleille otetaan iltapäiväkonsertilla sunnuntaina 10.7. Kajaanin runoviikolla. Vuokatissa järjestetään kaksi tangopitoista konserttia, ja Iisalmessa esitetään 22.7. Piazzollan tango-ooppera.
Konsertteja on jo kevään aikanakin. Festivaalin taustayhteisö Kuhmon Musiikkiyhdistys täyttää 50 vuotta ja sen kunniaksi Ihminen ja Kosmos -tapahtuman aikana järjestetään juhlakonsertti. Toukokuussa kuhmolainen kamarimusiikki soi Kuusamossa sekä Helsingissä Villa Gyllenbergissä.
Budjetti yli miljoona euroa
Kuhmon Kamarimusiikin vuoden 2016 talousarvio on 1.020.000 euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Kuhmon kaupungin avustuksilla pyritään kattamaan n. 30 % festivaalin budjetista. Omarahoituksen osuus on 70 %. Lipputuloilla katetaan yli 50 %:ia ja loput muilla tuotoilla.
Kuhmon Kamarimusiikilla on 12 yritysyhteistyökumppania vuonna 2016. Vuoden partneri on OP. Ystävä-tason yhteistyökumppanit ovat Canorama Oy, Eeva-lehti, F-Musiikki Oy, Kainuun Sanomat, Kaisanet Oy, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera, Kuhmo Oy, Loiste Oy, Metsähallitus, No-Pan Auto Oy ja Osuuskauppa Maakunta. Madetoja-säätiö on myöntänyt avustuksen sävellystilauksiin.
Lisätietoja:
Uudet kotisivut avautuvat 15.1. osoitteessa www.kuhmofestival.fi
Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 10.-23.7.2016.