06.07.2015

Sata-Häme Soi nautti auringosta ja tarjosi elämyksiä

Sunnuntaina 5.7.2015 päättynyt Sata-Häme Soi -festivaali muistetaan paitsi auringonpaisteesta myös monipuolisen harmonikkamusiikin riemusta. Festivaalin konsertit tarjosivat positiivisia yllätyksiä ja elämyksiä.

–Olemme kokeneet itse ja tarjonneet yleisölle huippuhetkiä. Esiintyjille on tullut hyvä fiilis siitä, että yleisö on vaikuttunut ja yllättynyt, mutta kiitollinen kokemastaan, kertoo Sata-Häme Soi -festivaalin taiteellinen johtaja Niko Kumpuvaara, joka itse kävi viiden konsertin estradilla. Hän taituroi harmonikallaan niin Tuure Kilpeläisen, Iiro Rantalan ja jazz-legenda Gil Goldsteinin, Anssi Kelan kuin kirkossa Pirkanpoikien kanssa. Hän esiintyi myös omassa Ice Loving Animals -yhtyeessään. –Rohkeasti vaan ei rienaten on periaatteemme musiikkia käsitellessämme, Niko Kumpuvaara toteaa.

15 konserttia, 4 harmonikkakilpailua ja noin 80 muuta esiintymistä tarjoilleen festivaalin ohjelmisto oli koottu siten, että ylläpidettiin pelimannimusiikin perinteitä, mutta myös kokeiltiin uutta. Tilaa annettiin uransa alkuvaiheissa oleville nuorille harmonikansoittajille.

Aurinko helli, soitto raikui, festivaalipuisto oli aamusta yömyöhään täynnä iloisia ihmisiä.
–Olemme saaneet elämyksiä ja muistoja, kiitti Ikaalisten kaupunginjohtaja Kalle Mäkelä festivaalin päätösjuhlassa. Festivaalin kokonaiskävijämääräksi arvioidaan 28 000. Maksullisissa konserteissa kävi lähes 11 000 vierasta.

Sata-Häme Soi myönsi Harmonikkaplaketin dosentti, filosofian tohtori Marko Tikalle hänen ansioistaan harmonikan historian tutkijana ja kirjailijana. Tikka on muun muassa pitänyt Tampereen yliopistossa historian opiskelijoille luentoja harmonikan historiasta. Harmonikka liittyy suomalaiseen elämänmuotoon. –On tärkeää, että myös nuoret soittajat tietävät, millainen historia soittimen takana on, painotti Marko Tikka kiitossanoissaan ja lupasi, että historiikkeja on tulossa lisää jatkossakin. –Harmonikassa riittää tutkittavaa. Lukekaa ja eläkää harmonikan historiaa, Tikka kannusti.

Seuraavalla Sata-Häme Soi -festivaalilla tehdään kunniaa Lasse Pihlajamaalle, joka täyttäisi ensi vuonna 100 vuotta. Lasse Pihlajamaa oli kehittäjä, joka innostui esimerkiksi siitä, että harmonikka aikoinaan astui avant gardeen, vaikka ei hän itse sitä tyylilajia soittanut.
–Festivaali ei ole museo, vaan tarkoitus on elää, kehittää ja mennä eteenpäin, linjaa taiteellinen johtaja Niko Kumpuvaara. –Perinnettä vaalien tehdään uutta. Niin Lasse Pihlajamaakin olisi tehnyt, Kumpuvaara uskoo.