19.01.2009

Kuhmon Kamarimusiikkia jo 40 vuotta

Juhlavuonna runsas ohjelma ja tähtivieraita

Kuhmon Kamarimusiikki soi ensi kesänä jo 40. kerran. Juhlakauden ohjelmassa on yli 70 konserttia ja esiintyjinä noin 150 suomalaista ja kansainvälistä huippumuusikkoa Pinchas Zukermanista ja Natalia Gutmanista lähtien. Kahden viikon aikana Kuhmossa kuljetaan Euroopasta Aasiaan, kohdataan satuja ja tarinoita ja kuullaan tuttuja klassikoita, todellisia harvinaisuuksia ja yllätyksiä. Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 12.−25.7.2009.

Festivaalin 150 taiteilijan joukossa ovat muiden muassa viulistit Pinchas Zukerman, Massimo Quarta, Chlöe Hanslip, Vasile Pantir ja Pekka Kuusisto, sopraano Salome Haller, mezzosopraano Monica Groop, sellistit Natalia Gutman ja Andreas Brantelid, pianistit Olli Mustonen, Ralf Gothóni ja Peter Frankl, klarinetistit Michel Lethiec ja Kari Kriikku ja fagotisti Sergio Azzolini.

Itseoikeutettuja esiintyjiä ovat festivaalin vuonna 1970 perustanut sellisti Seppo Kimanen ja festivaalin piiristä kasvanut Virtuosi di Kuhmo -kamariorkesteri. Kuhmossa kuullaan myös useita yhtyeitä kuten Brentano-kvartetti, Danel-kvartetti, Storioni-pianotrio ja festivaalin oma residenssiyhtye Meta4.

Kamarimusiikkijuhla aloitetaan sunnuntaina 12.7. maailman luomisesta ja päätetään 25.7. vaeltavan kisällin lauluihin. Kahden viikon aikana kuullaan yhteensä noin 300 teosta viiden konsertin päiväannoksina.

Keskeisinä teemoina sadut

Kuhmon Kamarimusiikin keskeisenä teemana ovat tänä vuonna sadut ja tarinat. Samalla liikutan kahden viikon ajan Orient Expressin jäljillä. Lähtöpaikkana on Lontoo ja siitä edetään hitaasti itään, päätepisteenä New York. Satujen ohella kesän keskeisiä aiheita ovat Beethovenin ja Šostakovitšin jousikvartetot sekä Gustav Mahlerin laulut. Mahler muodostaa ohjelmassa musiikillisen sillan Beethovenin ja Šostakovitšin välillä.

Tärkeä osa Kuhmon Kamarimusiikkia ovat aina olleet uutuudet. Tänä kesänä kuullaan useita teoksia, jotka palkittiin Kuhmon kansainvälisessä sävellyskilpailussa. Kilpailuun osallistui 198 säveltäjää 38 eri maasta Uutta-Kaledoniaa, Malesiaa, Bangladeshia, Singaporea ja Uruguayta myöten. Kantaesitykset kuullaan myös Olli Mustoselta ja Perttu Haapaselta.

Lisäksi kuullaan niin teosharvinaisuuksia kuin tuttuja klassikoita, runoutta ja luentoja, nähdään tanssijan ja posetiivin kohtaaminen, nautitaan bandoneonilla soitetusta tangosta ja koetaan yllätyksiä Kuhmon tapaan.

”Jokainen päivä on kuin 12 tunnin konsertti, sillä päivän teokset ja konsertit liittyvät toisiinsa”, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn. ”Nuoria kamarimuusikoita soittamassa vanhaa musiikkia ja vanhoja kamarimuusikoita soittamassa uutta musiikkia”, Mendelssohn kuvailee monipuolista ohjelmakokonaisuutta.

Monipuolinen ohjelma

Kuhmon juhlavuoden monipuolisuus kuuluu jo avauskonsertissa. Sunnuntai-iltana lähdetään liikkeelle Milhaud’n sävellyksestä Maailman luominen, koetaan rakkautta ja kuolemaa, edetään Aikojen lopun kvartettoon ja saadaan lopuksi John Cagen Postikortti taivaasta.

Yhtä laaja on ohjelman kaari kaikkina muinakin päivinä. Ensimmäisen viikon maanantaina kuullaan niin Shakespeare-aiheisia sävellyksiä kuin satujakin. Kantaesityksensä saa Olli Mustosen Kolme puuta, kolme poikaa. Tiistaina kuullaan ranskalaista musiikkia ja tangoja. Keskiviikon matkakohteena on Venetsia, jossa tavataan commedia dell’arten hahmoja. Torstai on omistettu tšekkiläiselle musiikille, perjantai päättyy konserttiin, jonka teemana ovat kyyneleet. Lauantain aiheena on Wien ja ohjelmassa on niin Weberniä kuin Straussiakin.

Toisena sunnuntaina ollaan myös wieniläistunnelmissa, maanantaina matkataan Tonavaa pitkin Unkariin ja Romaniaan, tiistaina tavataan satuhahmoja ja keskiviikkona 22.7. kuullaan kamarimusiikin klassikoita. Torstain erikoisuutena on Bachin Chaconne sekä Schumannin että Mendelssohnin säestyksien kanssa. Perjantaina soi valon ja pimeyden musiikki. Silloin myös jaetaan Kuhmon Kamarimusiikin kansainvälisen sävellyskilpailun palkinnot ja kuullaan kaksi kilpailussa menestynyttä teosta. Lisää sävellyskilpailussa palkittua musiikkia kuullaan lauantaina 25.7. Kahden viikon kamarimusiikkijuhla päättyy Gustav Mahlerin Vaeltavan kisällin lauluihin.

Suomen suurin kamarimusiikkijuhla

Kuhmon Kamarimusiikkia on järjestetty vuodesta 1970 alkaen ja se on jo pitkään ollut kävijämäärältään Suomen suurin kamarimusiikkijuhla. Myytyjen lippujen määrässä Kuhmon Kamarimusiikki oli viime vuonna Suomen viidenneksi suurin festivaali. Vuonna 2008 pääsylippuja myytiin 31 698 kpl ja konserttikäyntejä kirjattiin 36 235. Juhlien budjetti on tänä vuonna miljoona euroa.

Konserttipaikkoina ovat vuonna 1993 valmistunut akustiikaltaan erinomainen Kuhmo-talo, perinteinen Kontion koulu sekä Kuhmon kirkko. Lisäksi konsertteja järjestetään Lentiiran kirkossa, Salakamarissa ja Luontokeskus Petolassa.

Festivaalin yhteydessä järjestetään perinteiset Kuhmon musiikkikurssit, joiden taiteellinen johtaja on Junio Kimanen. Myös kurssit viettävät nyt 40-vuotisjuhlaa. Lähinnä ammattiopiskelijoille tarkoitettujen kurssien opettajina toimivat festivaalin taiteilijat ja opetusta annetaan pianossa, viulussa ja puupuhaltimissa. Kurssien opiskelijat esiintyvät ilmaisissa konserteissa 18.7. alkaen.

Kuhmon Kamarimusiikin aikana kuullaan myös runoutta Elävien runoilijoiden klubin tilaisuuksissa. Lisäksi Kuhmo-talossa on esillä juhlia pitkään kuvanneiden Stefan Bremerin ja Caj Bremerin valokuvia.

Festivaalin yhteistyökumppanit ovat vuonna 2009 OP-Pohjola-ryhmä, Biohit Oyj, F-Musiikki, Kainuun Energia Oy, Kainuun Sanomat, Kainuun Puhelinosuuskunta, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera, Kuhmo Oy, Metsähallitus, Osuuskauppa Maakunta osana S-ryhmää, Pörhön Autoliike Oy ja Peugeot, UPM ja VTT. Lisäksi toimintaa avustavat Opetusministeriö, Ulkoasiainministeriö, Kuhmon kaupunki ja Itävallan Suomen suurlähetystö.

http://www.kuhmofestival.fi