08.01.2009
Kuhmon sävellyskilpailun voitti Mirtru Escalona-Mijares
Kuhmon Kamarimusiikin kansainvälisen sävellyskilpailun on voittanut Mirtru Escalona-Mijares teoksella Neuf Haiku d’Enfants. Teos on kvintetto huilulle, klarinetille, pianolle, viululle ja sellolle, ja se sisältää myös lyhyitä 11–13 -vuotiaiden lasten kirjoittamia runoja (haikuja). Mirtru Escalona-Mijares on syntynyt Venezuelassa ja asuu nykyisin Ranskassa.
Toiseksi sijoittui kosovolaisen Drinor Zymberin sävellys Music for Chamber Ensemble huilulle, klarinetille, pianolle ja jousikvartetille. Tuomaristo luonnehtii teosta värikkääksi virraksi, jossa musiikki kietoutuu yhteen esittäjien vaatteissa helisevien kellojen kanssa. Kolmannen palkinnon sai yhdysvaltalainen David Dzubay teoksellaan ”all water has perfect memory” klarinetille, jousikvartetille ja pianolle. Muunnelmamuotoinen sävellys sisältää elementtejä minimalismista ja swingistä.
Voittajat valitsi kansainvälinen tuomaristo, johon kuuluivat italialainen Silvia Colasanti, ranskalainen Kryštof Mařatka, Ralf Gothóni, Paavali Jumppanen, Juha T. Koskinen ja Kuhmon Kamarimusiikin taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn.
Tuomarit jakoivat myös kolme kunniamainintaa seuraaville säveltäjille. Ne saivat saksalaissyntyinen Suomessa asuva Klaus Wiede jousikvartetollaan, japanilaissyntyinen New Yorkissa vaikuttava Moto Osada alttoviululle ja pianolle sävelletyllä teoksella Kaguyama Dance sekä kiinalainen Xiao Hu jousikvartetolla nimeltään Scenes from a traditional opera.
Ensimmäisen palkinnon suuruus on 5 000, toisen 3 000 ja kolmannen 2 000 euroa. Voittaneet teokset esitetään Kuhmon Kamarimusiikkijuhlilla vuosina 2009 ja 2010.
Yli 200 sävellystä
Kuhmon Kamarimusiikin sävellyskilpailuun osallistui 235 teosta. Säveltäjiä oli 198 ja he olivat 38 eri maasta. Suurin osallistujamäärä tuli Yhdysvalloista, toiseksi eniten sävellyksiä saapui Saksasta ja kolmanneksi eniten Suomesta. Osallistujia oli myös mm. Bangladeshistä, Uudesta-Kaledoniasta, Malesiasta, Uruguaysta, Bosniasta, Kyprokselta, Argentiinasta, Singaporesta ja Serbiasta.
Kilpailu oli tarkoitettu uusille 10–15 minuutin mittaisille kamariteoksille. Sävellykset voitiin kirjoittaa vapaavalintaiselle kokoonpanolle, jossa on yhdestä kymmeneen soitinta. Suosituin sävellysmuoto oli kvartetto, joita oli 56. Septetille tai suuremmalle kokoonpanolle oli sävelletty 45 teosta.
Sävellyskilpailu järjestettiin Kuhmossa nyt ensimmäisen kerran. Aiemmin ovat kilpailleet kamariyhtyeet vuosina 1998, 1999 ja 2004. Kuhmon Kamarimusiikin sävellyskilpailua tukee Opetusministeriö.
Kuhmon Kamarimusiikin kesän 2009 ohjelma julkistetaan 15. tammikuuta. Kuhmon Kamarimusiikki soi 40. kerran 12.–25.7.2009. Konserttiohjelma on nähtävissä kotisivuilla www.kuhmofestival.fi heti julkistamisen jälkeen.
http://www.kuhmofestival.fi