16.07.2025

Anthony Marini valittu Sastamala Gregorianan uudeksi taiteelliseksi johtajaksi

Sastamala Gregoriana -festivaali on nimittänyt uudeksi taiteelliseksi johtajakseen yhdysvaltalaissyntyisen muusikon Anthony Marinin (s. 1986). Hänen kolmivuotinen kautensa kattaa vuodet 2026–2028 ja alkaa 30-vuotisjuhlafestivaalilla kesällä 2026. Sopimukseen sisältyy mahdollisuus kahden vuoden jatkoon vuosille 2029–2030. Hallituksen puheenjohtaja Elina Tiainen kommentoi päätöstä: ”Taiteellisen johtajan valinta oli monivaiheinen prosessi, jossa painotimme vahvasti niin tapahtumamme arvokasta ydintä vanhan musiikin suurimpana festivaalina kuin myös tarvetta uusille tuoreille avauksille. Marini vakuutti meidät sekä johtamisnäyttöjensä, taiteellisen vision että yleisötyön osalta. Olemme iloisia ja ylpeitä saadessamme Marinin joukkoomme jatkamaan Sastamala Gregorianan kehitystä”, Tiainen toteaa.

New Yorkin osavaltion pohjoisosasta kotoisin oleva Marini muutti Helsinkiin vuonna 2010, jolloin alkoi hänen eurooppalainen – ja ehkä vielä tärkeämmin, suomalainen – elämänsä. Vuosien varrella hän on toiminut lähes kaikissa mahdollisissa rooleissa musiikkialalla: tuttiviulistista konserttimestariksi, lavamiehestä nuottigraafikoksi, kamarimuusikosta solistiksi, kääntäjästä nuotistonhoitajaksi, hallituksen puheenjohtajasta taiteelliseksi johtajaksi, kouluttajasta opettajaksi, IT-tukihenkilöstä levytystuottajaksi ja kaikkea siltä väliltä. Saavuttuaan maahan ulkomaalaisena, joka ei tuntenut ketään, hän on nykyään keskeinen hahmo Suomen sekä Pohjois- ja Baltian maiden vanhan musiikin kentällä. Anthony toimi Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellisena suunnittelijana vuosina 2022–2025. Hän on toiminut Encanto-yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana (yhdistys, joka vastaa Helsinki Early Music Festivalista) ja jatkaa edelleen Suomen vanhan musiikin liiton sekä Suomen solistiyhdistyksen hallituksissa.

Anthony rakastui vanhaan musiikkiin opiskellessaan viulunsoittoa Jody Gatwoodin johdolla Catholic University of Americassa Washington D.C:ssä (Yhdysvallat). Gatwoodin kannustamana hän alkoi täydentää musiikin- ja tietojenkäsittelytieteen opintojaan osallistumalla barokkiviulutunneille Risa Browderin johdolla (barokkiviulunopettaja Peabody Conservatoryssa) ja soittamalla Peabodyn Baltimore Baroque Bandissa. Aktiivinen freelancemuusikon elämä sekä osallistuminen kesäkursseille, kuten Oberlinin Baroque Performance Instituteen ja Tafelmusikin Baroque Summer Instituteen, syvensivät hänen kiinnostustaan historiallista esityskäytäntöä kohtaan. Pian kävi selväksi, että elämä kaipasi merkittävää suunnanmuutosta: muuttaa Eurooppaan, paneutua barokkimusiikkiin tosissaan ja yrittää rakentaa elämää freelancemuusikkona. Hän jatkoi opintojaan sekä Sibelius-Akatemiassa Minna Kankaan ja Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilchin johdolla että Pariisin konservatoriossa (Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris), jossa hänen opettajanaan toimi François Fernandez.

Anthony toimii aktiivisesti resitaalimuusikkona, kamarimuusikkona, orkesterimuusikkona, solistina ja liiderinä. Hän on säännöllinen konserttimestari, solisti ja liideri Suomalaisessa barokkiorkesterissa, Kuninkaantien muusikoissa ja Ensemble Floridantessa, ja häntä on kutsuttu vierailevaksi konserttimestariksi ja/tai liideriksi muun muassa Helsingin barokkiorkesteriin, Espoon barokkiin, Oulun barokkiorkesteriin, Corelli Consortiin, Ensemble Zaïsiin, Orfeus Barockiin ja Barokkanerneen. Hän on esiintynyt myös yhtyeissä kuten Ensemble Nylandia, Opus X, The King’s Consort, Le Poème Harmonique ja Les Ambassadeurs. Kamarimusiikkiyhtyeitä, joissa Anthony on aktiivinen, ovat muun muassa FiBO Players, Eloisa Consort ja Rosetta Ensemble. Anthonyn esiintymisiä ja hänen soittoaan kuulee mm. FiBO Records-, BIS-, Sony-, Paraty-, Ondine- ja Erato-levymerkeillä. Anthony on myös aktiivinen opettaja ja kouluttaja: hän opettaa barokkiviulua Sibelius-Akatemiassa ja antaa säännöllisesti opetusta kesäkursseilla, kuten Käläviä Goes Baroque ja Helsingin vanhan musiikin yhdistyksen kesäkurssi.

Ennen kaikkea Anthony kokee olevansa muusikko – ennen kuin viulisti (tai edes barokkiviulisti). Hän rakastaa monenlaisia soittimia ja musiikkityylejä ja pyrkii jatkuvasti laajentamaan näkökulmiaan muusikkona. Viulun lisäksi Anthony soittaa alttoviulua, viola d’amorea, fiideliä, tenori ja basso viola da gambaa, avainviulua sekä lähes mitä tahansa jousisoitinta, jonka hän saa käsiinsä. Barokkimusiikin lisäksi hän rakastaa myös uudempaa ohjelmistoa (ja tuuraa yhä aktiivisesti kaupunginorkestereissa ympäri Suomea) sekä kansanmusiikkia – erityisesti pohjoismaisia, irlantilaisia ja pohjoisamerikkalaisia viuluperinteitä.

Taiteellisen kauden 2026–2028 teemat ja uusi yleisötyön malli vievät vanhan musiikin ytimeen ja ihmisten arkeen

Vanhan musiikin festivaali suuntaa tuleville vuosille teemojen kautta yhä syvemmälle musiikin tunnevoimaan, historialliseen merkitykseen ja virtuoosisuuteen. Hallitus on vahvistanut kauden 2026–2028 ohjelmateemat sekä uuden yleisötyön mallin, jotka pohjautuvat taiteelliseen visioon ja festivaalin strategisiin tavoitteisiin yleisöjen monipuolistamisesta ja osallistamisen vahvistamisesta.

Vuosi 2026 – Kyyneliä ja iloa: Affektit musiikissa

Festivaalin 30-vuotisjuhlavuonna sukelletaan musiikin tunnevaikutuksiin: suruun, iloon, kaipuuseen ja hurmioon. Teema pohjaa affektioppiin ja sävellajien emotionaalisiin merkityksiin, ja tutkii, kuinka säveltäjät ja esittäjät ovat eri aikakausina kuvanneet ihmiselämän tunnemaisemia. Juhlavuoden festivaali järjestetään 15.–19.7.2026.

Vuosi 2027 – Kruunu ja kunnia: Musiikkia monarkeille

Vuoden 2027 teema tarkastelee vallan ja hovikulttuurin vaikutusta musiikkiin. Renessanssin ja barokin monarkit eivät olleet vain hallitsijoita vaan myös merkittäviä mesenaatteja ja taiteen edistäjiä. Ohjelmassa korostuu seremoniallisuus, kuninkaallinen estetiikka ja musiikin loisto.

Vuosi 2028 – Virtuoosit: Taiteen loisto

Virtuoosisuutta käsitellään laajasti: teknisen taituruuden ohella juhlistetaan älyllistä ja ilmaisullista loistoa. Vuonna 2028 nostetaan esiin barokin mestarillisuus sekä muusikkouden monimuotoisuus eri aikakausina.

Samaan aikaan festivaali uudistaa yleisötyötään käynnistämällä strategisen mallin, joka ulottuu kesän päätapahtuman lisäksi Vanhan musiikin päivän konsertteihin, syksyisiin kahvikonsertteihin ja joulun moniaistisiin elämyksiin. Musiikkia viedään myös kouluihin, päiväkoteihin, hoivakoteihin ja yhteisöihin eri puolille aluetta, tavoitteena tehdä näkyväksi se, kuinka vanha musiikki voi koskettaa, yhdistää ja lisätä hyvinvointia.

Sastamala Gregoriana järjestetään 16.-20.7.2025.

Sastamala Gregoriana | Vanhan musiikin festivaali 16.-20.7.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

17.07.2025

Yllätyksiä, soittoa ja suunnanmuutoksia – Sastamala Gregorianan toinen päivä tarjoaa musiikkia ja merkittäviä hetkiä

Sastamala Gregoriana jatkuu torstaina 17. heinäkuuta monipuolisella ja elämyksellisellä ohjelmistolla. Päivän aikana sukelletaan lasten keskiaikaisiin seikkailuihin ja nautitaan englantilaisen renessanssin sävelistä. Huipennuksena koetaan festivaalin historian merkkihetki, kun nykyinen ja edellinen taiteellinen johtaja, Anthony Marini ja Michael Fields, esiintyvät…

16.07.2025

Sastamala Gregoriana 2025 alkaa – vanha musiikki juhlii ja uusi aikakausi alkaa

Suomen suurin vanhan musiikin festivaali, Sastamala Gregoriana, käynnistyy tänään keskiviikkona 16. heinäkuuta jo 29. kertaa. Festivaalin tämänvuotinen teema on ”Lontoo – vesimusiikkia”, ja se päättää kuusivuotisen Kaupungit vetten päällä -teemasarjan. Festivaali järjestetään 16.–20.7.2025 Sastamalassa, ja sen aikana kuullaan yhteensä…