09.07.2025

Kuhmon 55. Kamarimusiikki alkaa soida sunnuntaina

Kuhmon Kamarimusiikki käynnistyy tulevana sunnuntaina 13.7. Lentiiran kirkossa pidettävällä konsertilla. Siitä alkaa 57 festivaalikonsertin ja yli 20 oheistapahtuman juhla. Kun kesän viimeinen konsertti soi Kuhmo-talossa 26.7., on takana yli 300 esitettyä teosta. Festivaalin järjestelyt ovat Kuhmossa loppusuoralla ja ovat edenneet odotusten mukaiseksi.

Kesän teemana Pohjoinen utopia

Kesän teemaksi taiteelliset johtajat, viulistit Minna Pensola ja Antti Tikkanen ovat valinneet Pohjoisen utopian. Sen myötä sukelletaan Pohjoismaiden kulttuurin, elämäntavan, mielenlaadun ja ilmaston erityispiirteisiin unohtamatta vahvoja riippuvuussuhteita sekä välttämätöntä vuorovaikutusta muun maailman kanssa. Konserteissa käsitellään pohjoismaisten ja eurooppalaistan säveltäjien yhteyksiä, tuodaan esille pohjoismaista tasa-arvoa erityisesti naissäveltäjien kautta sekä nostetaan esille vähemmistökulttuurien edustajista romanit. Konserteissa kuullaan myös luonnosta ja vaikuttavista maisemista inspiraationsa saaneita sävellyksiä. Pohjoismaiden kulttuuriin olennaisina kuuluville dekkarikirjailijoille ja Nobel-palkinnon saajille on ohjelmassa etsitty omat musiikilliset yhteydet. Pohjoismaiset supertähdet – tämänhetkiset, unohduksiin jäänet ja tulevaisuuden lupaukset – saavat omat konserttinsa. Vakavista aiheista käsittelyssä on mm. ilmastonmuutos. Lastenkonsertissa herätetään henkiin H.C. Andersenin satu. Allsång-tyyppinen tapahtuma pidetään Kuhmon torilla ja useissa muissakin konserteissa lauletaan tai veisataan yhdessä pohjoismaiseen tapaan.

Kantaesitykset

Kesän kohokohtia tulevat olemaan tilausteokset ja kantaesitykset. Kesän pääsäveltäjävieras on tanskalainen Josefine Opsahl, jolta festivaali on tilannut pianotrion. HYPERTOPIA UNDONE -teoksen esittää Trio Gaspard perjantaina 18.7. Seppo Kantonen on tehnyt mittatilaustyönä kesän teemaan liittyvän teoksen Pohjoinen utopia. Tämä viululle ja kontrabassolle sävelletty teos soi Jani Pensolan ja Minna Pensolan esittämänä 23.7. Olli Moilasen teos Ilman ja veden välissä kuullaan maanantaina 14.7. harmonikansoittaja Veli Kujalan tulkitsemana. Festivaalin kantaesitysten sarjan aloittaa sunnuntaina 13.7. ammattiteatteri Red Nose Companyn Timo Ruuskasen ja Tuukka Vasaman sekä viulistien Minna Pensolan ja Terhi Paldaniuksen yhteistyön tuloksena syntynyt Voces – sisäisiä ääniä. Teos on näyttämöllinen konsertti kahdelle klovnille ja jousikvartetille ja se liittyy säveltäjä Jean Sibeliuksen epävarmuuteen ja kuoleman pelkoon. Teoksen esittävät Red Nose Companyn Ruuskanen ja Vasama yhdessä jousikvartetti Meta4:n kanssa.

Ilmaistilaisuudet

Maksullisten konserttien lisäksi järjestetään noin 20 ilmaistilaisuutta. Ilmaistilaisuuksiin kuuluvat mm. Musiikin ytimessä -tilaisuudet, kurssilaisten oppilaskonsertit ja taidenäyttelyt. Aamuisin pidettävissä Musiikin ytimessä -tilaisuuksissa avataan päivän ohjelmien sisältöjä, tutustaan taiteilijoihin ja säveltäjiin. Taiteellisten johtajien ja taiteilijoiden lisäksi aamuja on vetämässä toimittaja Minna Lindgren. Kurssilaisten ilmaiskonserteissa kuullaan tulevaisuuden tähtiä, ohjelmisto on klassisen musiikin perusohjelmistoa.

Kesän kuvataiteen näyttelyitä on kaksi. Kuhmo-talon tulee Elina Brotheruksen valokuvanäyttely ja Kamarimusiikkikeskuksen Galleriaan Latitute 64. Leveyspiirin -työryhmän näyttely. Työryhmään kuuluvat mm. tekstiilitaiteilija Ariadna Donner ja luontokuvaaja Ville Heikkinen.

Yli sata taiteilijaa

Festivaalille on kiinnitetty 111 kansainvälistä taiteilijaa. Keskiössä ovat pohjoismaiset taiteilijat. Norjasta mukaan saadaan mm. Vertavo-kvartetti, Tanskasta lauluyhtye Theatre of Voices ja pianisti Marianna Shirinyan sekä Ruotsista sellistit Torleif Thedéen ja Jakob Koranyi. Koti-Suomea edustavat mm. pianisti Paavali Jumppanen, viulisti Tami Pohjola, alttoviulisti Lilli Maijala, sellisti Senja Rummukainen ja jousikvartetti Meta4. Aivan uusia tuttavuuksia ovat mm. Tallinnan kamariorkesteri, Miritza Lundbergin romaniyhtye sekä australialainen, Melbourne-jousikvartettikilpailun voittaja Affinity-kvartetti. Aiempien vuosien suosikeista mukaan saadaan mm. barokkiyhtye Scherzi Musicali ja Paddington-trio.

Vain yksi muutos

Kesän ohjelmaan on tähän mennessä tullut vain yksi taiteilijaperuutus. Tanskalainen huilisti Janne Thomsen ei pääse osallistumaan, mutta hänen tilalleen on saatu Ruotsin radion sinfoniaorkesterin soolohuilisti Laura Michelin. Tämän johdosta myös yksi konserttiteos on muuttunut. Konsertissa nro 12 kuullaan Olli Mustosen Andersiana-teoksen sijasta Gunnar Bergin Prinsessa ja herne kertojalle, huilulle ja sellolle. Sen esittävät Antti Tikkanen, viulu, Laura Michelin, huilu, ja Tomas Djupsjöbacka, sello.

Lisänä tammikuussa esitettyyn ohjelmaan on tullut kaksi ilmaista toritapahtumaa. Ne pidetään sään salliessa tiistaina 15.7. kello 16.30 ja perjantaina 25.7. kello 12.15.

Lipunmyynti

”Festivaalin ennakkomyynti on sujunut erinomaisesti”, iloitsee festivaalin toiminnanjohtaja Sari Rusanen. ”Lippuja on myyty ennakkoon jo 350 000 euron edestä. Tavoitteena on rikkoa puolen miljoonan raja, mikä näillä näkymin saavutetaan”, kertoo Rusanen.

Suosituin konsertti on keskimmäisen lauantain Tango, intohimomme (konsertti nro 27), joka myytiin loppuun jo kevään aikana. Kaikkiin muihin konsertteihin löytyy lippuja. Suosituimpien konserttien listoilla ovat mm. Iltamat-perinteen jatke Lystiä!-konsertti (nro 22), Vivaldin Vuodenaikojen ympärille rakentuva Vuodenkierto-konsertti (nro 26), Oskar Merikannon lauluja sisältävä Hyggeillään-konsertti (nro 7) sekä supertähtiä esille tuova Pohjolan tähtiä-konsertti (nro 34).

Kuhmon Kamarimusiikin tukijat

Kuhmon Kamarimusiikin vuoden 2025 talousarvio on 920 000 euroa. Lipputulojen 55 %:n lisäksi siitä katetaan Taiteen edistämiskeskuksen ja Kuhmon kaupungin avustuksilla 31 %, muilla avustuksilla 4 % ja muilla tuotoilla 10 %.

Kuhmon Kamarimusiikin yritysyhteistyökumppaneita ovat OP Kuhmo, OP Kainuu, Kainuun Sanomat, Kuhmo Oy, No-Pan Auto Oy, Osuuskauppa Maakunta ja Renforsin Ranta. Muihin avustuksiin kuuluvat mm. Koneen säätiöltä saatu 10.000 euron apuraha romanimusiikin esittämiseen Kuhmossa sekä Jenny ja Antti Wihurin rahastolta saatu 25.000 euron tuki tanskalaisten säveltäjien ja muusikoiden esilletuomiseen. Scherzi Musicali -yhtyeen esiintymismatkaa festivaalille tukee Wallonie-Bruxelles International.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

06.05.2025

Yhdeksän vinkkiä Kuhmon Kamarimusiikkiin

Kuhmon Kamarimusiikissa on tänäkin kesänä 14 päivässä lähes 60 konserttia ja niissä yli 300 teosta – miten niistä valita itselle mieluisat? Ei hätää, olemme poimineet juuri Sinua varten yhdeksän konsertin huippukattauksen Kuhmoa. Niiden kautta pääset…

02.04.2025

Haku Kuhmon Kamarimusiikin mestarikursseille on käynnissä

Kuhmon 55. musiikkikurssit tulevat olemaan jälleen huikea kokemus nuorille musiikin ammattilaisille tai ammattilaisuuteen tähtääville. Mestarikurssiopetusta on tarjolla niin kamarimusiikissa kuin eri soittimien yksityisopetuksessa. Työpajoihin osallistujat eivät pääse ainoastaan valmistelemaan konserttiohjelmia huippuopettajien johdolla vaan myös esiintymään…

10.01.2025

Kuhmon 55. Kamarimusiikin teemana Pohjoinen utopia

Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 55. kerran 13.–26.7.2025. Kesän teemaksi taiteelliset johtajat Minna Pensola ja Antti Tikkanen ovat valinneet Pohjoisen utopian. Sen myötä sukelletaan Pohjoismaiden kulttuurin, elämäntavan, mielenlaadun ja ilmaston erityispiirteisiin unohtamatta vahvoja riippuvuussuhteita sekä välttämätöntä vuorovaikutusta…