Kuhmon Kamarimusiikissa pohjoista utopiaa
Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 55. kerran 13.–26.7.2025. Kesän teemaksi taiteelliset johtajat, viulistit Minna Pensola ja Antti Tikkanen ovat valinneet Pohjoisen utopian. Sen myötä sukelletaan Pohjoismaiden kulttuurin, elämäntavan, mielenlaadun ja ilmaston erityispiirteisiin unohtamatta vahvoja riippuvuussuhteita sekä välttämätöntä vuorovaikutusta muun maailman kanssa. Festivaalin 14 päivän ohjelmisto koostuu lähes 60 maksullisesta konsertista.
Kaikkiaan festivaalilla kuullaan noin 300 teosta. Konserteissa käsitellään pohjoismaisten ja eurooppalaistan säveltäjien yhteyksiä, tuodaan esille pohjoismaista tasa-arvoa erityisesti naissäveltäjien kautta sekä nostetaan esille vähemmistökulttuurien edustajista romanit. Konserteissa kuullaan myös luonnosta ja vaikuttavista maisemista inspiraationsa saaneita sävellyksiä. Pohjoismaiden kulttuuriin olennaisina kuuluville dekkarikirjailijoille ja Nobel-palkinnon saajille on ohjelmassa etsitty omat musiikilliset yhteydet. Pohjoismaiset supertähdet – tämänhetkiset, unohduksiin jäänet ja tulevaisuuden lupaukset – saavat omat konserttinsa. Vakavista aiheista käsittelyssä on mm. ilmastonmuutos. Lastenkonsertissa herätetään henkiin H.C. Andersenin satu. Allsång-tyyppinen tapahtuma pidetään Kuhmon torilla ja useissa muissakin konserteissa lauletaan tai veisataan yhdessä pohjoismaiseen tapaan.
Kesän kohokohtia tulevat olemaan kantaesitykset ja tilausteokset. Tanskalaiselta Josefine Opsahlilta on tilattu pianotrio. Suomalainen Seppo Kantonen tekee mittatilaustyönä kesän teemaan liittyvän teoksen viululle ja kontrabassolle. Ammattiteatteri Red Nose Companyn ja jousikvartetti Meta4:n kanssa yhteistyönä syntyvä kantaesitys liittyy säveltäjä Jean Sibeliuksen epävarmuuteen ja kuoleman pelkoon.
Maksullisten konserttien lisäksi järjestetään noin 20 ilmaistilaisuutta. Ilmaistilaisuuksiin kuuluvat muun muassa Musiikin ytimessä -tilaisuudet, kurssilaisten oppilaskonsertit ja taidenäyttelyt. Aamuisin pidettävissä Musiikin ytimessä -tilaisuuksissa avataan päivän ohjelmien sisältöjä, tutustaan taiteilijoihin ja säveltäjiin. Taiteellisten johtajien ja taiteilijoiden lisäksi aamuja on vetämässä toimittaja Minna Lindgren. Kurssilaisten ilmaiskonserteissa kuullaan tulevaisuuden tähtiä, ohjelmisto on klassisen musiikin perusohjelmistoa.
Kesän kuvataiteen näyttelyitä on kaksi. Kuhmo-talon tulee Elina Brotheruksen valokuvanäyttely ja Kamarimusiikkikeskuksen Galleriaan Latitude 64. Leveyspiirin -työryhmän näyttely. Työryhmään kuuluvat muun muassa tekstiilitaiteilija Ariadna Donner ja luontokuvaaja Ville Heikkinen.
Kesän pääkonserttipaikkoina on kolme erilaista puurakennusta: Kuhmon puukirkko vuodelta 1816, Kuhmo-talo vuodelta 1993 ja Tuupalan alakoulu vuodelta 2018. Lähialueen konsertit ovat Lentiiran ja Sotkamon kirkoissa. Sotkamon konsertti on osa Sotkamo-päivän ohjelmaa.
Festivaalilla esiintyy noin 100 kansainvälistä taiteilijaa. Keskiössä ovat pohjoismaiset taiteilijat. Norjasta mukaan saadaan muun muassa Vertavo-kvartetti, Tanskasta lauluyhtye Theatre of Voices, huilisti Janne Thomsen ja pianisti Marianna Shirinyan ja Ruotsista sellistit Torleif Thedéen ja Jakob Koranyi. Koti-Suomea edustavat muun muassa pianisti Paavali Jumppanen, viulisti Tami Pohjola, alttoviulisti Lilli Maijala, sellisti Senja Rummukainen ja jousikvartetti Meta4. Aivan uusia tuttavuuksia ovat muun muassa Tallinnan kamariorkesteri, Miritza Lundbergin romaniyhtye sekä australialainen, edellisen Melbourne-jousikvartettikilpailun voittaja Affinity-kvartetti. Aiempien vuosien suosikeista mukaan saadaan muun muassa barokkiyhtye Scherzi Musicali ja Paddington-trio.
Lämpimästi tervetuloa Kuhmoon – kamarimusiikin maailman pääkaupunkiin!
Lisätietoja/lipunmyynti:
Kuhmon Kamarimusiikki
puhelin 040 169 6509