30.05.2016

79 000 kävijää Maailma kylässä -festivaalilla oikeudenmukaisen maailman puolesta

Viikonloppuna järjestetty Maailma kylässä -festivaali kokosi jälleen järjestöt, festivaalikansan, poliitikot ja muut mielipidevaikuttajat yhteen oikeudenmukaisen maailman puolesta. Festivaaliohjelma tarjosi musiikkia, taidetta, keskusteluja ja toimintaa koko perheelle.

Nigerin Jimi Hendrix, aavikkobluesin kitaravelho Bombino päätti festivaalin aurinkoisissa tunnelmissa sunnuntaina. Viikonlopun muita vetonauloja olivat kotimainen kärkinimi Scandinavian Music Group, kulttibändi Asian Dub Foundation ja ruotsalainen hiphopryhmä Looptroop Rockers, jonka yhteiskunnallisesti kantaaottavissa kappaleissa kritisoidaan muun muassa pohjoismaissa noussutta rasismin aaltoa.

Emmy-palkittu dokumentaristi Deeyah Khan esitteli festivaalilla dokumenttielokuvansa radikalismin noususta länsimaissa.

”Meillä ei ole vaihtoehtoja. Emme voi mennä takaisin entiseen, vaan meidän on pakko löytää ratkaisuja, joilla integroidaan erilaiset ihmiset toimimaan yhdessä. On kaikkien vastuulla olla elämän puolella. Ratkaisut löytyvät kyllä”, sanoi Deeyah Khan haastattelussa elokuvanäytöksen jälkeen.

Festivaalin puheohjelmassa keskusteltiin muun muassa pakolaiskriisistä, vihapuheesta, verovälttelystä ja kehitysyhteistyöleikkauksista. Päättäjäpaneeleissa poliitikot puoluekentän eri laidoilta etsivät ratkaisuja oikeudenmukaiseen maailmaan ja kestävään talouteen.

”On hienoa nähdä kuinka kansalaisyhteiskunta kokoontuu yhteen näyttämään voimansa. Vaikka maailmassa on enemmän varallisuutta kuin koskaan, eriarvoisuus kasvaa. Rikkain prosentti väestöstä omistaa yli puolet kaikesta maailman varallisuudesta. Eriarvoisuuden ei kuitenkaan ole pakko olla tulevaisuutta. Yhdessä meillä on mahdollisuus muutokseen”, sanoo festivaalin viestintä- ja varainhankintapäällikkö Johanna Eurakoski.

Festivaalin aikana Rautatientorilla ja Kaisaniemen puistossa esittäytyi yhteensä 400 näytteilleasettajaa. Monipuolisesta ruokatarjonnasta vastasi 69 myyjää, joita kannustettiin huomioimaan raaka-ainevalinnoissaan myös ympäristö- ja kehityskysymykset.

Festivaali nosti esille erilaisia tapoja toimia oikeudenmukaisen maailman puolesta ja tarjosi kävijöille konkreettisia osallistumismahdollisuuksia esimerkiksi järjestöjen tarjoaman vapaaehtoistyön kautta.

Suomen suurimman kulttuuri- ja järjestötapahtuman pääjärjestäjä on kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa. Festivaalin pääpartnereita ovat ulkoministeriö, Euroopan unioni, Raha-automaattiyhdistys ja Metro-lehti. Tapahtuma järjestetään seuraavan kerran 27.-28.5.2017. Ensi vuonna festivaalilla juhlitaan kansalaisyhteiskuntaa.