29.05.2017

78 000 kävijää Maailma kylässä -festivaalilla letkeissä tunnelmissa

Viikonloppuna järjestetty Maailma kylässä -festivaali kokosi jälleen järjestöt, festivaalikansan, poliitikot ja muut mielipidevaikuttajat yhteen oikeudenmukaisen maailman puolesta. Festivaaliohjelma tarjosi musiikkia, taidetta, keskusteluja ja toimintaa koko perheelle.

Maailma kylässä -festivaalin ohjelma sai valitettavan muutoksen, kun puolenpäivän aikaan varmistui, että Gaby Moreno ei ehdi Lontoosta Helsinkiin ajoissa. Morenon lento oli yksi sadoista perutuista, kun vakava tietokonehäiriö lamautti sekä Gatwickin että Heathrown lennot.

Ohjelmaperuutuksen vuoksi sunnuntain viimeiseksi esiintyjäksi siirtynyt brasilialainen Aláfia päätti festivaalin aurinkoisissa tunnelmissa sunnuntaina. Viikonlopun muita vetonauloja olivat kotimaiset kärkinimet Anna Puu ja Irina, kuumia flamengorytmejä tarjonnut espanjalainen Fuel Fandango, sekä M.A.K.U. Soundsystem, jonka yhteiskunnallisesti kantaaottavissa kappaleissa kritisoidaan muun muassa globaalia eriarvoisuutta.

Elokuvantekijä Maher Abdulaziz keskusteli elokuvansa The Wait jälkeen diasporassa elävien syyrialaisten roolista maan jälleenrakennuksessa.

”Kauheissa olosuhteissa elävistä pakolaisista tulee helposti radikalisoitumisen uhreja. Toisaalta uusia demokraattisen yhteiskunnan arvoja maailmalla oppineet syyrialaiset voivat kotimaahansa palatessaan juurruttaa niitä myös Syyriaan,” totesi Abdulaziz.

Festivaalin puheohjelmassa keskusteltiin muun muassa pakolaisuudesta, eriarvoisuudesta ja kansalaisyhteiskunnan tilasta. Päättäjäpaneeleissa poliitikot puoluekentän eri laidoilta etsivät ratkaisuja kestävän kehityksen tavoitteiden ja yritysvastuun toteutumiseksi. Ministeri Kai Mykkänen voitti niukasti Ressun lukion oppilaat kehitysyhteistyötietovisassa myöntäen, että vielä vuosi sitten hän olisi hävinnyt totaalisesti nuorille.

Festivaalin aikana Rautatientorilla ja Kaisaniemen puistossa esittäytyi yhteensä liki 400 näytteilleasettajaa. Monipuolisesta ruokatarjonnasta vastasi 60 myyjää, joita kannustettiin huomioimaan raaka-ainevalinnoissaan myös ympäristökysymykset.

Festivaali nosti esille erilaisia tapoja toimia oikeudenmukaisen maailman puolesta ja tarjosi kävijöille konkreettisia osallistumismahdollisuuksia esimerkiksi järjestöjen tarjoaman vapaaehtoistyön kautta.

Suomen suurimman kulttuuri- ja järjestötapahtuman pääjärjestäjä on kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa. Festivaalin pääpartnereita ovat ulkoasiainministeriö, Euroopan unioni, Ben & Jerrys ja Maailman Kuvalehti. Tapahtuma järjestetään seuraavan kerran 26.-27.5.2018. Ensi vuonna festivaalin teemana ovat Agenda 2030 kestävän kehityksen tavoitteet.

Kepa on yli 300 kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalien kehityskysymysten asiantuntijajärjestö. Kepan innostaa suomalaisia toimimaan oikeudenmukaisemman maailman puolesta.