12.07.2013

48. jazzfestivaali käynnistyy: Pori Jazz 2013 on monipuolinen läpileikkaus afroamerikkalaista rytmimusiikkia

Pori Jazz 2013 alkaa lauantaina 13. heinäkuuta ja kestää sunnuntaihin 21. heinäkuuta. Porissa kuullaan kaikkiaan 60 konserttikokonaisuutta, joista 24 on ilmaiskonsertteja. Festivaalin alussa järjestetään myös ilmainen Pori Jazz Kids -lastentapahtuma. Se sisältää yhteensä 70 konserttia ja musiikkipajaa.

Festivaaliviikon aikana Poriin kokoontuu 131 yhtyettä ja orkesteria, joissa soittaa yli 800 muusikkoa. Tämän kesän festivaaliesiintyjiä on palkittu yhteensä 37 arvostetulla Grammy-palkinnolla. Eniten Grammyja on saanut laulaja ja kitaristi Bonnie Raitt. Hänen kymmenes Grammynsa myönnettiin viime talvena. Useita Grammy-palkintoja ovat saaneet myös laulaja John Legend ja popahtavan soul-funkin pioneeriyhtye Earth, Wind & Fire.

– Pori Jazz tarjoaa monipuolisen ja laadukkaan katsauksen jazzin ja rytmimusiikin eri alalajeihin. Tarjolla on legendoja, nousevia kykyjä ja eri genrejen ajankohtaisimpia artisteja. Olemme ylpeitä ohjelmiston monipuolisuudesta sekä laajalle ulottuvasta tasosta. Steve Winwoodin sekä Bobby Womackin konsertit ovat tapauksia sinänsä, sillä Winwoodia ei ole nähty Suomessa pitkään aikaan, ja Womack saapuu maahamme ensimmäistä kertaa. Tuoreemmista nimistä esimerkiksi Kendrick Lamar, Michael Kiwanuka ja Cody ChesnuTT kuuluvat juuri nyt tyylilajiensa kiinnostavimpiin artisteihin. Festivaalin kirkkaimmat jazznimet ovat trumpetisti Dave Douglasin kvintetti ja monista jazzlegendoista koostuva The Cookers, sanoo Pori Jazzin taiteellinen johtaja Mikkomatti Aro.

Pori Jazzissa muistetaan myös trumpetisti Ted Cursonia, joka poistui keskuudestamme viime syksynä. Curson oli Pori Jazzin ensimmäinen kansainvälinen muusikkovieras, ja hän osallistui viime kesään asti kaikkiin Porin jazzjuhliin. Cursonin muistokonsertit järjestetään lauantaina 13. heinäkuuta Jazzkadulla ja Porin teatterissa torstaina 18. heinäkuuta. Teatterin konsertin alussa Ted Cursonia muistelee New Yorkin yliopiston professori, musiikkihistorioitsija ja kirjailija Ashley Kahn.

Pori Jazzin noin 4,5 miljoonan euron festivaalibudjetti on suunniteltu 48 000 myytävän lipun pohjalle.

– Lipputuloilla katamme yli 60 prosenttia budjetistamme. Opetusministeriön ja Porin kaupungin tuki festivaalille on yhteensä noin 8 prosenttia kokonaisbudjetista. Budjetin loppuosa katetaan yritysyhteistyöllä ja myyntipaikkojen tuloilla, sanoo Pori Jazzin toimitusjohtaja Juha Miikkulainen.

Kids-tapahtumaan odotetaan 30 000 lasta ja aikuista

Nyt jo yhdeksättä kertaa järjestettävän Pori Jazz Kids -tapahtuman tämän kesän teema on yhteislaulun ja -soiton karnevaali. Tähän Kirjurinluodon konserttipuistossa ja Jazzkadulla järjestettävään ilmaistapahtumaan odotetaan noin 30 000 isompaa ja pienempää musiikinystävää. Kids-tapahtuman tämän kesän tähtiä ovat mm. a cappella -lauluyhtyeet Rajaton ja FORK. Kids-tapahtuma käynnistyy perjantaina 12. heinäkuuta ja päättyy tiistaina 16. heinäkuuta.

www.porijazz.fi