13.07.2012

47. Pori Jazz -festivaali käynnistyy

PORI JAZZ 2012 ENNAKKOMYYNTI ON 30 000 LIPPUA

Pori Jazz 2012 alkaa lauantaina 14. heinäkuuta ja kestää sunnuntaihin 22. heinäkuuta. Porissa kuullaan kaikkiaan 87 konserttikokonaisuutta, joista 52 on ilmaiskonsertteja. Nyt jo kahdeksatta kertaa järjestettävä Pori Jazz Kids -lastentapahtuma sisältää yhteensä 25 konserttia ja musiikkipajaa.

Festivaaliviikon aikana Poriin kokoontuu noin 100 yhtyettä ja orkesteria, joissa soittaa noin 600 muusikkoa.

Pori Jazzin konsertteihin on myyty ennakossa noin 30 000 lippua. Eniten yksittäisiä lippuja on mennyt Kirjurinluoto Arenan sunnuntain 22. heinäkuuta konserttiin. Tämän konsertin ennakkomyynti on lähes
8000 lippua.

– Jos vertaamme lippujen ennakkomyyntiä viime vuoden vastaavaan aikaan, niin olemme hieman jäljessä. Kirjurinluodon lauantaikonsertin päänimen myöhäinen julkistus ja kiristynyt kilpailu yrityslippujen osalta ovat tehneet tämän pienen eron edellisvuoteen. Uskon, että 50 000 lipun myyntitavoite ja noin 140 000 kävijätavoite täyttyvät, sanoo Pori Jazzin festivaalijohtaja Katja Leppäkoski.

Pori Jazzin budjetti on noin 4,5 miljoonaa euroa, joista lipunmyynnillä katetaan 62 prosentin osuus. Opetusministeriön ja Porin kaupungin tuki festivaalille on 8 prosenttia kokonaisbudjetista. Budjetin loppuosa katetaan yritysyhteistyöllä, johon kuuluu sponsorointi ja myyntioikeudet, sekä myyntipaikkojen tuloilla.

Porin tämän kesän jazzjuhla esittelee laajasti muun muassa rytmimusiikin naisenergiaa. Kirkkaimpina tähtinä festivaalilla loistavat laulajat Norah Jones, Emeli Sande, Estelle ja Janelle Monáe. Ensi kertaa Suomessa esiintyviä on Jonesin lisäksi mm. legendaarinen neo soulin tähti D’Angelo.

Jazzin kärkiniminä Porissa ovat newyorkilaistrio The Bad Plus, jota vahvistaa saksofonisti Joshua Redman sekä Miles Davisin taiteellista perikuntaa edustava Miles Smiles -kokoonpano, jossa soittavat mm. kitaristi Robben Ford ja nykyään Rolling Stonesinkin basistina toimiva Darryl Jones. Televisiotähti ja boogie-woogie pianisti Jools Holland ja laulajalegenda Paul Anka tuovat Poriin omat jazzahtavat orkesterinsa. Porissa kuullaan myös Kuuban ja Jamaikan huippukokoonpanoja.

– Pori Jazz tarjoaa tänä kesänä monipuolisen ja ajankohtaisen läpileikkauksen afroamerikkalaista rytmimusiikkia. Noin kaksi kolmasosa festivaalin musiikkitarjonnasta on jazzia, Katja Leppäkoski sanoo.

Festivaalille on tullut myös joitain viime hetken peruutuksia ja kokoonpanomuutoksia. Jamaican Legends -yhtyeen kosketinsoittaja Monty Alexander on sairastunut ja joutunut jättämään koko Euroopan-kiertueen väliin. Hänet korvaa mm. Bob Marleyn Wailers-yhtyeessäkin soittanut Tyrone Downie. Miles Smiles -kokoonpanossa saksofonisti Kenny Garrettin korvaa saksofonisti Rick Margitza, joka muistetaan Miles Davisin yhteistyökumppanina vuosilta 1985–1991.

Laulaja Paloma Faithin konsertti Porissa peruuntuu kiertuelogistisista syistä. Kyseisen esiintyjän vuoksi lippunsa ostaneet voivat vaihtaa lauantain konserttilipun Kirjurinluodon yleislippuun (arvo 68 €), jolla lipun käyttäjä voi itse valita, mihin Kirjurinluodon konserttiin lipun käyttää. Lippuja vaihdetaan kaikissa Lippupalvelun lippukaupoissa sekä Pori Jazzin lipunmyynnissä Satakunnan Museossa. Näin Kirjurinluoto Arenan lauantaikonsertin esiintyjät ja soittojärjestys on Auteur Jazz, The Bad Plus feat. Joshua Redman, Aaron Neville ja konsertin päättävä Paul Anka.

Pori Jazzin konserttipaikoissa on tapahtunut uudistuksia. Porin Puuvillan sisäpihalle nousee osin katettu Cotton Salsa Factory, joka tarjoaa ilta- ja yövaihtoehdon noin 3 000 festivaalivieraalle. Paikan sisustuksen ja musiikin teemana on Kuuba. Cotton Salsa Factoryn ideoinnista ja toteutuksesta vastaa Sakke Järvenpää.

Kirjurinluodossa sijaitseva LP47!-teltta on myös muuttunut. Vanhan korkean teltan tilalla on nyt uusi hieman matalampi ja viihtyisä konserttiteltta sekä ulkoalue monipuolisine palveluineen. Keski-Porin kirkko on myös muutaman vuoden tauon jälkeen festivaalin konserttipaikkana.

Pori Jazz on mukana myös SuomiAreenassa. Pori Jazz ja Teosto järjestävät tilaisuuden, jossa keskustellaan aiheesta ”Suomalaisen musiikin vetovoima kansainvälisen tarjonnan puristuksessa”. Aiheesta keskustelevat muun muassa muusikko Iiro Rantala ja Teoston puheenjohtaja Kim Kuusi. Yleisölle tarkoitettu paneelikeskustelu järjestetään perjantaina 20. heinäkuuta klo 15.30 Jazzkadun lavalla Jazz Street Stagella.

Kokemäenjoen etelärannassa sijaitseva Jazzkatu täyttää tänä kesänä 30 vuotta. Alun pienestä basaarikujasta on kasvanut iso konsertti- ja yleisöalue, joka on keskeinen osa Pori Jazzin festivaalimiljöötä. Jazzkatu on ollut esikuvana monille kotimaisille ja kansainvälisille festivaaleille. Näilläkin festivaaleilla Jazzkadun ilmaislavoilta kuullaan kymmeniä ilmaiskonsertteja.

Pori Jazz järjestetään 14.-22.7.2012.

http://www.porijazz.fi