08.02.2022

Runoviikon ennakko-ohjelma julkistettu, Suven runoilija on Anja Erämaja

Sukupolvet kohtaavat kesällä Kajaanin Runoviikolla
– Suven runoilija on Anja Erämaja

Runoviikon taiteellinen johtaja Kati Outinen haluaa törmäyttää sukupolvia ja luoda paikan uusille sukupolvet ylittäville kokemuksille. Ensi kesän Kajaanin Runoviikon ennakko-ohjelma julkistettiin 8.2. tiistaina. Ennakko-ohjelmassa annetaan laaja kuva ensi kesän ohjelmistosta. Lopullinen koko ohjelman ja aikataulun sisältävä ohjelma julkistetaan huhtikuun alussa, jolloin myös Runoviikon liput tulevat myyntiin.

Ensi kesänä Runoviikolla juhlistetaan Pepe Willbergin 60-vuotistaiteilijajuhlavuotta konsertilla, jossa Jukka Eskolan bändi tulkitsee Henrik Otto Donnerin (1939-2013) sävellyksiä 1960-70 -lukujen suosituimpien suomalaisten runoilijoiden teksteihin. Solistina on itse Pepe. Toisaalta Runoviikolla on myös spoken word -työpaja nuorille kirjailija Aura Nurmen vetämänä sekä viime vuonna vuoden nuoreksi lausujaksi valitun Juuso Timosen Runoviikolle valmistama ensi-iltaesitys.

Teatteriesityksistä erityisen odotettuja ovat Kristian Smedsin Karpolla on asiaa ja Laura Mattilan Buzz ja minä. Molemmissa on mukana nuoria näyttelijöitä. Satu Tuuli Karhu pureutuu Buzz ja minä esityksessä ammatillisen kateuden tematiikkaan ja Wenla Reimaluoto on yksi nuorista, jotka tulkitsevat suurten ikäluokkien televisiosankarin Karpon ohjelmaa nykypäivän kontekstissa.

Ensi kesän Suven runoilija on Anja Erämaja (s. 1963). Hänen proosarunoissaan maailma rakentuu ajatuksenpätkistä ja nopeista mielikuvista. 2000-luvun arki levittäytyy ympärille katseen kautta, nähtynä ja visuaalisena. Identiteetti on muuttuva, arjessa liikkuva minäkuva, joka ei sido vaan tarjoaa mahdollisuuksia. Rytmisemmissä runoissa muoto auttaa sisällön pakoon realismilta. Silti kieli on niissä mukavasti arkipäiväistä ja samaistuttavaa. Vapaamittaiset runot ovat täynnä pieniä äänteellisiä oivalluksia, jotka houkuttelevat lukemaan ääneen.

Runoviikolla Erämaja esittää itse runojaan ja häntä haastatellaan klassikoksi muodostuneessa Runoilijan ääni -haastattelusarjassa. Muista runoviikon klassikoista nähdään ainakin Iiron koulut, sekä poikkeuksellisesti pandemian takia perättäisenä vuonna Veikko Sinisalo kilpailu nuorille lausujille. Sen jännittävä loppukilpailu on ohjelmassa sunnuntaina. Lausujien liiton järjestämä alkukilpailu käydään maaliskuussa Kokkolassa.

46. Kajaanin Runoviikko järjestetään 6.–10. heinäkuuta.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

21.06.2022

Kajaanin Runoviikolla useita loppuunmyytyjä esityksiä

Kajaanin Runoviikko käynnistyy Eino Leinon päivänä, silloin juhlimme runon ja suven päivää. Runoviikon liput ovat menneet hyvin kaupaksi ennakkoon. Loppuunmyytyjä esityksiä ovat ainakin molemmat Karpolla on asiaa -esitykset, Helena Anttosen ja Anne Balliinin Piaf ja…

Lue lisää

30.03.2022

Kajaanin Runoviikko tuo ihmiset yhteen – liput tulevat myyntiin nyt

Kahden poikkeuksellisen vuoden jälkeen Kajaanin Runoviikko valmistautuu perinteiseen runon ja suven juhlaan. Runsas ja ajankohtainen ohjelmisto pitää sisällään runoa, musiikkia ja esitystaidetta teatterista tanssiin perinteistä lausuntaa unohtamatta. Noin kolmasosaan tilaisuuksista on vapaa pääsy ja ohjelmisto…

Lue lisää

21.03.2022

Vuoden nuori lausuja valitaan finalistien joukosta Kajaanin Runoviikolla

17. Veikko Sinisalo -kilpailun finalistit on valittu. Nuoret lausujat kilpailevat Kajaanin Runoviikolla 10.7.2022. Veikko Sinisalo -kilpailun finaalissa. Finaalin järjestävät Veikko Sinisalon stipendirahasto, Suomen Lausujain Liitto ja Kajaanin Runoviikko. Alkukilpailu käytiin 19.-20.3.2022 Kokkolassa Teatteri Iltatähdessä. Finaaliin…

Lue lisää