08.02.2022

Runoviikon ennakko-ohjelma julkistettu, Suven runoilija on Anja Erämaja

Sukupolvet kohtaavat kesällä Kajaanin Runoviikolla
– Suven runoilija on Anja Erämaja

Runoviikon taiteellinen johtaja Kati Outinen haluaa törmäyttää sukupolvia ja luoda paikan uusille sukupolvet ylittäville kokemuksille. Ensi kesän Kajaanin Runoviikon ennakko-ohjelma julkistettiin 8.2. tiistaina. Ennakko-ohjelmassa annetaan laaja kuva ensi kesän ohjelmistosta. Lopullinen koko ohjelman ja aikataulun sisältävä ohjelma julkistetaan huhtikuun alussa, jolloin myös Runoviikon liput tulevat myyntiin.

Ensi kesänä Runoviikolla juhlistetaan Pepe Willbergin 60-vuotistaiteilijajuhlavuotta konsertilla, jossa Jukka Eskolan bändi tulkitsee Henrik Otto Donnerin (1939-2013) sävellyksiä 1960-70 -lukujen suosituimpien suomalaisten runoilijoiden teksteihin. Solistina on itse Pepe. Toisaalta Runoviikolla on myös spoken word -työpaja nuorille kirjailija Aura Nurmen vetämänä sekä viime vuonna vuoden nuoreksi lausujaksi valitun Juuso Timosen Runoviikolle valmistama ensi-iltaesitys.

Teatteriesityksistä erityisen odotettuja ovat Kristian Smedsin Karpolla on asiaa ja Laura Mattilan Buzz ja minä. Molemmissa on mukana nuoria näyttelijöitä. Satu Tuuli Karhu pureutuu Buzz ja minä esityksessä ammatillisen kateuden tematiikkaan ja Wenla Reimaluoto on yksi nuorista, jotka tulkitsevat suurten ikäluokkien televisiosankarin Karpon ohjelmaa nykypäivän kontekstissa.

Ensi kesän Suven runoilija on Anja Erämaja (s. 1963). Hänen proosarunoissaan maailma rakentuu ajatuksenpätkistä ja nopeista mielikuvista. 2000-luvun arki levittäytyy ympärille katseen kautta, nähtynä ja visuaalisena. Identiteetti on muuttuva, arjessa liikkuva minäkuva, joka ei sido vaan tarjoaa mahdollisuuksia. Rytmisemmissä runoissa muoto auttaa sisällön pakoon realismilta. Silti kieli on niissä mukavasti arkipäiväistä ja samaistuttavaa. Vapaamittaiset runot ovat täynnä pieniä äänteellisiä oivalluksia, jotka houkuttelevat lukemaan ääneen.

Runoviikolla Erämaja esittää itse runojaan ja häntä haastatellaan klassikoksi muodostuneessa Runoilijan ääni -haastattelusarjassa. Muista runoviikon klassikoista nähdään ainakin Iiron koulut, sekä poikkeuksellisesti pandemian takia perättäisenä vuonna Veikko Sinisalo kilpailu nuorille lausujille. Sen jännittävä loppukilpailu on ohjelmassa sunnuntaina. Lausujien liiton järjestämä alkukilpailu käydään maaliskuussa Kokkolassa.

46. Kajaanin Runoviikko järjestetään 6.–10. heinäkuuta.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

10.07.2023

Iso osa Kajaanin Runoviikon esityksistä myytiin loppuun – Käyntimäärät ja lipunmyynti nousivat samalle tasolle kuin ennen koronaa

47. Kajaanin Runoviikko järjestettiin 5.–9. heinäkuuta. Noin puolet Kajaanin Runoviikon maksullisista esityksistä myytiin loppuun. Myytyjen lippujen määrä nousi reilusti viime vuodesta ja näyttää nyt kohoavan samalle tasolle kuin 2019. Vuonna 2020 tapahtuma nimesi Suven runoilijan,…