07.04.2009

40. Kuopio Tanssii ja Soi 11.-17.6.2009

”Kuopio on taitavasti rientänyt pääkaupungin edelle”

”Helsinkiin kuuluisaa Rambert-balettia ei ole vielä saatu. Kuopio on taitavasti rientänyt pääkaupungin edelle”, totesi Rauol af Hällström Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalista Helsingin sanomissa vuonna 1971.

Siitä lähtien 40-vuotisjuhliaan viettävä festivaali on tuonut kantaesityksiä ja ensivierailuja Kuopioon. Tulevana kesänä tästä tarjonnasta vastaavat mm. Tero Saarinen ja Dansgroep Amsterdam. Kuopiossa nähtävä Tero Saarisen tulkinta Carolyn Carlsonin klassikosta Blue Lady on teoksen uuden version Suomen kantaesitys. Dansgroep Amsterdam on yhtä kuin Krisztina de Châtel ja Itzik Galili. Kaksi moninkertaisesti palkittua ”raskaan sarjan” tanssintekijää ovat yhdistäneet voimansa ja esiintyvät nyt uudella kokoonpanolla ensi kertaa Pohjoismaissa. Ryhmä perustettiin tammikuussa 2009.

Juhlagaala on festivaali pienoiskoossa

Tanssiviikon perinteinen Juhlagaala on kuin festivaali pienoiskoossa. Lavalle nousevat mm. maailmankuulut flamencotähdet Angel Rojas ja Carlos Rodríguez, hip-hop -taiteilija Antopio DiMaestre, Tanssiryhmä Tsuumi sekä Eurovision kansainvälisen tanssikilpailun 2007 voittajat Katja Koukkula ja Jussi Väänänen, joiden teoksen musiikista vastaa Johanna Iivanainen.

Kuopio Tanssii ja Soi -viikon 2009 päättää pohjoismais-baltialainen Kedja -seminaari ja Corridor -tanssiteos. Seminaari kokoaa yhteen yli 200 lasten ja nuorten parissa työskentelevää opettajaa, tanssintekijää, tutkijaa, tuottajaa, kirjoittajaa. Corridor -teoksen nivoo yhteen taiteellinen johtaja Isto Turpeinen tanssiviikon aikana järjestettävällä leirillä. Teoksessa tanssii noin 50 lasta ja nuorta kuudesta eri maasta.

Yllätyksellistä oheisohjelmaa ja kursseja myös aloittelijoille

Pääohjelman lisäksi festivaaleilla on tori-, forum- ja klubiohjelmaa päivittäin. Viikon aikana järjestetään myös lähes 50 tanssiin, hyvinvointiin ja kehohallintaan liittyvää kurssia. Opettajina kursseilla nähdään mm. Marco Bjurström, Tero Saarinen, Lionel Hoche, Angel Rojas, Katri Soini, Tindaro Silvano ja Jouka Valkama.

– Tänä vuonna kurssitarjontaa on erityisen runsaasti aloittelijoille, niille jotka eivät ole koskaan aiemmin tanssineet. Haluamme välittää ilon, rentoutumisen ja hyvän olon sanomaa mahdollisimman monelle, kertoo taiteellinen johtaja Jorma Uotinen.

Kuopio Tanssii ja Soi juhlii tulevana kesänä jo 40 kertaa. Pääsyliput voi ostaa Lippupisteen lisäksi nyt myös R-kioskeista. Esitteet Lippupisteestä.

http://www.kuopiodancefestival.fi