28.07.2021

40. Crusell-festivaaliviikko huipentuu Uudenkaupungin rauhan juhlakonserttiin sekä Beethovenin lumoavaan septettoon

Crusell-viikon viimeiset päivät vietetään perinteisesti lyhtyjen alla Piazzolan tangoja kuunnellen, klarinettikilpailun finaalia jännittäen, sekä Uudenkaupungin 300-vuotista rauhaa juhlistaen.

Kahdeksas kansainvälinen Crusell-kilpailu päättyy suureen finaalikonserttiin lauantaina 31.7.2021. Finaaliin tiensä selvittäneet taiteilijat esittävät kukin valitsemansa B.H. Crusellin klarinettikonserton, sekä Matilda Seppälän säveltämän tilausteoksen. Finalisteja säestää upea Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri johtajanaan Jaakko Kuusisto. Kilpailun taso on ollut alusta lähtien hyvin korkea, joten finaalista tulee jännittävä. Toivotamme jokaiselle kilpailijalle onnea matkaan! Konsertin lippujen hinta on 27,50 € / 22,50 €.

Ennen kilpailun finaaleja festivaalikansalla on mahdollisuus tutustua Crusellin sävellyksiin taiteilijan synnyinkodin maisemissa. Yhteistyössä Uudenkaupungin Vanhojen Talojen kanssa toteutettu Pihasoitto alkaa torstaina 29.7. kello 15 osoitteessa Myllykatu 6, ja Crusellin teoksia tulkitsee joukko festivaalin taiteilijoita. Tapahtumaan on vapaa pääsy!

Torstain 29.7. tähtihetkiä koetaan kello 18, kun suuri joukko festivaalin jousi- ja puhallintaiteilijoita täyttää Vanhan kirkon Dvorakin, Saint-Saënsin, Coleridge-Taylorin ja Bonisin teoksilla. Dvorakin perintö-konsertissa kuullaan muun muassa nimikkosäveltäjän rakastettu Serenadi Puhaltimille. Liput konserttiin maksavat 27,50 €/22,50 €. Yleisöllä on mahdollisuus myös tutustua säveltäjiin ja teoksiin Konserttiesittelyssä Vanhalla kirkolla osoitteessa Alinenkatu 44 kello 17.15 Jukka Rantamäen johdolla. Esittelyyn on vapaa pääsy!

Crusell-viikkoon kuuluu myös olennaisesti Lyhtyjen yö, joka järjestetään torstaina 29.7. Vallinmäellä klo 21. Rento ja tunnelmallinen puistokonsertti on Crusell-viikon suosituimpia tapahtumia. Tänä vuonna Lyhtyjen yössä esiintyy Antti Sarpila Swing Band ja joukko festivaalin taiteilijoita sekä oppilaita. Teoksina kuullaan esimerkiksi Astor Piazzollan tangoja sekä Händelin alkusoitto Ilotulitusmusiikkiin. Suuria tunteita luvassa hämärtyvässä illassa! Antti Sarpila Swing Band jatkaa perjantaina 30.7. Päivän Puhalluksen esiintyjänä torilla kello 12.

Perjantaina on aika polkaista käyntiin festivaalin oppilaskonsertit. Ilmaiset oppilaskonsertit I-II alkavat perjantaina 30.7. kello 14 ja 16 Seurakuntakeskuksessa osoitteessa Koulukatu 6. Konsertit III-IV ovat lauantaina 31.7. samassa osoitteessa kello 12.30 ja 14. Kaikkiin oppilaskonsertteihin on vapaa pääsy.

Perjantaina 30.7. Crusell-asiantuntija Janne Palkisto esittelee säveltäjän elämää ja tuotantoa. Tapahtumaa alkaa Kulttuurikeskus Crusellissa kello 15 ja sinne on vapaa pääsy.

Perjantai-illan kruunaa Uudenkaupungin rauhan juhlakonsertti. Keski-Pojanmaan Kamariorkesteri johtajanaan Malin Broman ja solistina tähtikontratenori Valer Sabadus juhlistavat Crusell-viikon 40-vuotisjuhlaa ja Uudenkaupungin 300-vuotista rauhaa. Ohjelmassa Händelin ja Vivaldin upeimpia aarioita rauhan solmimisen ajalta. Liput konserttiin maksavat 38,50 €/35 €.

Lauantaina 31.7. Crusell-viikon viimeisessä päivän puhalluksessa vuorossa on mestarikurssien oppilaista muodostettu kamarimusiikkiryhmä. Ohjelmassa on Mel Bonisin, Amy Beachin ja Valerie Colemanin musiikkia. Vapaa pääsy!

Rakkain Beethoven-päätöskonsertin tunnelmiin päättyy Crusell-festivaalin juhlavuosi. Vanhassa kirkossa kello 19 kuultavien Beethovenin Septeton lumoavien sävelten sekä mm. Camille Saint-Saënsin Fagottisonaatti op.168:n myötä on hyvä jäädä odottamaan seuraavaa
Crusell-viikkoa. Liput konserttiin 27,50 €/22,50 €.