04.06.2024

35-vuotisjuhlanäyttely ja Wiipuri-ooppera Taidekeskus Salmelan kesässä

Viipurin kaupungin menetyksestä tulee kuluneeksi 80 vuotta kesäkuun 20. päivä 2024. Taidekeskus Salmela tuo menetetyn kaupungin kunniaksi Puistonäyttämölle ainutlaatuisen oopperaesityksen 28. ja 29. kesäkuuta. Kaupungin historiaa erityisesti toisen maailmansodan ajalta käsittelevä teos on ensimmäinen Viipurista tehty ooppera. Oopperan on säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut Arto Paju.

Aiemmin konserttiversiona nähdystä teoksesta on nyt vuorossa täysimittaisen näyttämöproduktion kantaesitys, jonka ohjaa mm. Kansallisoopperan Oopperan kummituksesta tunnettu Tiina Puumalainen ja lavastaa hänen aisaparinsa Teppo Järvinen. Musiikista vastaa Lahden kamarikuorolla vahvistettu Salmela Festival Orchestra (johtajana Kimmo Leppälä), ja lavalla nähdään neljä solistia: Tero Harjunniemi, Hanna Hoikkala, Mikael Konttinen ja Bianca Morales.

Viipuri-teema on läsnä myös kesän avajaiskonsertissa Mäntyharjun kirkossa 8.6., kun alun perin viipurilaiset mieskuorot Karjalan Laulu-Veikot ja Viipurin Lauluveikot esiintyvät yhteiskonsertissa. Konsertin johtavat Nadja Härkönen ja Ilkka Aunu, solistina kuullaan sopraano Jenni Lättilää.

Heinäkuussa pyörähtää käyntiin tuttu Puistonäyttämön konserttisarja, jonka avaa 75-vuotissyntymäpäiviään viettävä Anneli Saaristo 6.7. Juhlaan on aihetta myös 14.7., jolloin järjestetään Salmelan 35-vuotisjuhlakonsertti esiintyjinään suosikkisolisteja Salmelan konserteista kautta vuosien.

Kevyempää musiikkia on jälleen tarjolla laajalti, kun heinä-elokuun aikana lavalle nousevat Egotrippi (17.7.), Kaseva (20.7.), Laura Voutilainen (27.7.), Samuli Putro (31.7.), 60-vuotias kulttibändi Topmost (3.8.) sekä Salmelan kesän tuplakonserttiin päättävä huippusuosittu Vesterinen yhtyeineen (10. ja 11.8.). Lisäksi 28.7. toteutetaan Ranskan jalkaväen soittokunnan konserttivierailu Mäntyharjun kirkkoon yhteistyössä Hamina Tattoo -sotilasmusiikkitapahtuman kanssa. Kaiken kaikkiaan konserttiohjelma on Salmelan historian laajin.

Kutsunäyttelyssä juhlistetaan 35. näyttelykesää

Taidekeskus Salmelan juhlavuoden kuvataidenäyttelyt koostuvat tuttuun tapaan päärakennuksen ja Domanderin näyttelyalueen teoskokoelmista. Päärakennuksen näyttelyssä on juhlavuoden kunniaksi esillä erityisen laaja materiaalien ja menetelmien kirjo, kun mukana on maalausten lisäksi puu-, pronssi-, lasi-, keramiikka- ja kiviveistoksia, runsaasti taidegrafiikkaa, valokuvataidetta ja vaateinstallaatio.

Päärakennuksen näyttelyn avaa Tuomo Saali, jonka puoliabstraktit maisemamaalaukset esitetään rinnakkain Nora Tapperin puuveistosten kanssa. Päärakennuksen takasalissa esitellään ensi kertaa Salmelassa Elina Brotheruksen valokuvataidetta. Näyttelyn punainen lanka on mäntyharjulainen maisema, jossa suuri osa teoksista on kuvattu, mukaan lukien sarja katalogimaisia muotikuvia Ivana Helsingille, jolle antaa lisäulottuvuuden tilaan installoidut Ivana Helsingin mekot. Kokonaisuuden uusimmat valokuvat ovat Taidekeskus Salmelassa keväällä 2024 otetusta sarjasta ”Kevättulva, takatalvi”.

Päärakennuksen yläkerrassa on esillä taidemaalari Topi Ruotsalaisen ja lasi- ja keramiikkataiteilija Susanne Koskimäen yhteinen Sali sekä kuvanveistäjä Jaana Bombinin kiviveistosten rytmittämä Kateryna Yehorovan näyttely. Ukrainalainen Yehorova (s. 1991) on Salmelan Vuoden nuori taiteilija. Näyttelyn graafisen tarkat, sadunomaiset guassimaalaukset ovat syntyneet Taidekeskus Salmelan residenssissä vuonna 2023.

Lisäksi esillä on peräti seitsemän uutta grafiikansarjaa Marika Mäkelältä ja laaja katsaus konkretismin pioneerin Lars-Gunnar Nordströmin uraan silkkipainovedosten kautta. Nordströmin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta.

Domanderin alueen näyttely alkaa Robert Lucanderin ja Markus Jäntin monipuolisella yhteisnäyttelyllä, joka on alusta alkaen luotu varta vasten Domanderin vanhan apteekin tilaan. Näyttelyn käyttövoimaa on korkea- ja populaarikulttuurin välinen jännite, jota urbaanit teokset tuovat esiin mm. muotiteollisuuden kuvastoa hyödyntämällä. Apteekkitalossa nähdään myös Hannu Hyrskeen ja Johanna Koistisen taidetta sekä Antero Kareen orgaanisten keramiikkaveistosten ja Ville Löppösen kirkkotaidetta nykymaalaukseen risteyttävien teosten vuoropuhelu.

Pitkän linjan taidemaalari Paavo Pelvo tuo näyttelyyn humoristisia ja taidokkaita eläinmaalauksiaan. Lisäksi Domanderin alueella esitellään Raimo Utriaisen palkinnolla vuonna 2023 palkittu Mariam Falaileh ja Salmelan residenssissä talvella 2023-24 työskennelleet Eeva-Marja Saarinen ja Marja-Liisa Partanen. Tiina Torkkelin ilmeikkäitä veistoksia nähdään sekä ulko- että sisätiloissa.

Hannu Hautala Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalolla

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalolla on luontokuvaaja Hannu Hautalan muistonäyttely, joka koostuu Hautalan uran kulta-ajan kuvista sekä Juha Metson Legendan perintö -kokonaisuudesta, joka on kunnianosoitus edesmenneelle mestarille ja tulkinta hänen vaikutuksestaan luontokuvaukseen Suomessa ja maailmalla. Näyttelyssä on esillä myös Metson ja toimittaja Anna-Stina Nykäsen samanniminen dokumenttielokuva Hautalasta. Muistonäyttelyn keskeinen motiivi on Hautalan kuvien tavaramerkki, eläin maisemassa pohjoisen hienossa valossa. Samalla tuodaan esiin hänen taitavaa maiseman käsittelyä. Myös Vuohijärven näyttely on auki 8.6.-11.8. joka päivä klo 11-18.

Avajaisia vietetään kesäkuun 8. päivä, näyttelyt avoinna 8.6.–11.8. kello 11–18.

Taidekeskus Salmela – Sydämellisesti tervetuloa

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

17.01.2024

Taidekeskus Salmelan ja Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon kesän näyttelyohjelma

Taidekeskus Salmelan kesän 2024 kuvataiteilijat on julkistettu. Kutsunäyttelyn teemoja ovat tänä vuonna muun muassa ihmisen ja luonnon suhde, myytit ja mytologia ja konkretismin perintö, jota avaa Lars-Gunnar Nordströmin syntymän satavuotisjuhlakokoelma. Salmelan päärakennuksessa on esillä Tuomo…

04.12.2023

Taidekeskus Salmelan juhlavuoden konserttiohjelmassa oopperaa ja kulttiyhtyeitä

Taidekeskus Salmelan kesän 2024 konserttiohjelma on julkistettu. Tuttu viihde-, taide- ja kevyen musiikin sekoitus nojaa tänä vuonna Salmelan oman oopperaproduktion ja suurten popsävelmien kontrastiin. Perinteisessä avajaiskonsertissa, joka tällä kertaa järjestetään Mäntyharjun kirkossa, kuullaan kuorolaulua, kun…