13.03.2015

33. Korsholman Musiikkijuhlat on Uudesta maailmasta!

Korsholman Musiikkijuhlien talvikonserttiviikko lähestyy loppuaan ja on aika suunnata katseet tulevaan kesään. Musiikkijuhlat järjestetään tänä vuonna 30.7.-6.8., tosin festivaali ottaa varaslähdön jo keskiviikkona 29.7. Vähänkyrön kirkossa, jossa kansainvälinen muusikkokaarti soittaa Ludwig van Beethovenia, Leonard Bernsteinia ja Jasha Heifetzin sovittamaa George Gershwinia. Konsertteja Musiikkijuhlilla tulee olemaan 30, joista kaksi Ruotsin puolella Uumajassa.

Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja pianistiprofessori Henri Sigfridsson on valinnut tälle vuodelle Musiikkijuhlien teemaksi Uuden maailman, mikä näkyy amerikkalaisen musiikin vahvana osuutena Edward Macdowellista Samuel Barberiin ja George Crumbista Philip Glassiin. Mantereen merkittävät omat musiikkityylit, tango ja jazz, ovat myös vahvasti esillä. Festivaalin säveltäjävieraana toimii kanadalaissyntyinen, Suomessa asuva Matthew Whittall, jolta kuullaan musiikkia ainakin viidessä konsertissa. Whittallilta kuullaan kantaesitys oboelle, fagotille ja pianolle maanantaina 3.8. Vaasan kaupungintalolla.

Juhlien sivuteemana kuullaan musiikkia Jean Sibeliukselta ja tanskalaiselta Carl Nielseniltä, joiden molempien syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta.

Musiikkijuhlataiteilijoissa nähdään perinteiseen tapaan niin vanhoja tuttuja kuin uusiakin kasvoja. Vuoden nuoret taiteilijat ovat pianisti Marko Hilpo ja Turun sellokilpailun viime vuonna voittanut Senja Rummukainen. Muita uusia nimiä ovat mm. päätöskonserttien kapellimestari, kanadalainen Charles Olivieri-Munroe,  venäläissyntyinen viulisti Denis Goldfeld, suomalainen vibrafonisti Arttu Takalo ja hanuristi Niko Kumpuvaara, tanskalainen Carl Nielsen -puhallinkvintetti sekä saksalainen Schumann-kvartetti. Aiemmilta vuosilta tuttuja nimiä ovat mm. kanadalainen fagotisti Etienne Boudreault, pianisti Risto-Matti Marin, belgialainen oboisti Joris van den Hauwe sekä festivaalin kulmakiviin jo monena vuonna kuulunut Artende-kvartetti. Yleisön rakastama Rastrelli-sellokvartetti on myös mukana uuden ohjelmiston kanssa. Vanhan musiikin yhtye The Cipriano Project esittää Vaasan ortodoksisessa kirkossa musiikkia Kolumbuksen ajoilta sunnuntaina 2.8.

Musiikkijuhlien konsertit levittäytyvät taas ympäri Pohjanmaata. Konsertteja on Ähtävästä Närpiöön ja Seinäjoelta Uumajaan. Vaasassa uusina konsertti- ja kohtaamispaikkoina ovat Pohjalaisen toimituksen talossa sijaitseva Monitori sekä Wasaborgin talon sisäpihalta löytyvä Nándor Mikolan akvarellisali. Turkulainen ansioitunut kamarikuoro Key Ensemble esittää Sergei Rahmaninovin Vigilian Isonkyrön vanhassa kirkossa tiistaina 4.8. Lauantaina 1.8. Vaasan tunnelmallinen Ritz isännöi Tanguedia Quintetin konserttia. Yhtyeen solistina laulaa sopraano Angelika Klas ja ohjelmassa on tangoja Astor Piazzollasta Topi   Kärkeen, sekä kantaesityksenä yhtyeen pianistin Iikka Kotajan uusi teos bandoneonille ja jousikvartetille.  Avajaiskonsertissa Mustasaaren kirkossa torstaina 30.7. kuullaan perinteisesti jousimusiikkia. Tänä vuonna esiintymässä ovat festivaalin jousikvartetit Schumann ja Artende, jotka yhdistävät voimansa Jean Sibeliuksen, Antonín Dvořákin ja Felix Mendelssohnin jousiteosten parissa.

Vaasan ja Seinäjoen kaupunginorkesterit ovat perinteiseen tapaan mukana päätöskonsertissa Vaasan kaupungintalolla keskiviikkona 5.8. ja uusinnassa Seinäjoella seuraavana päivänä. Päänumerona soi Antonín Dvořákin 9. sinfonia ”Uudesta maailmasta”. Torstaina 6.8. on myös mahdollisuus vierailla Merenkurkun toisella puolella Uumajassa, jossa konsertoivat Carl Nielsen -kvintetti, Rastrelli-sellokvartetto ja sellisti Senja Rummukainen.

Koko perheen BBQ-konsertti järjestetään Vanhan Vaasan raunioiden luona sunnuntaina 2.8. Esiintymässä on maineikas Jepuan nuoriso-orkesteri Fredrik Sundellin johdolla ja konsertin solisteina kuullaan Markus Lyttsiä, ruotsalaista Daniel Lindströmiä ja säkenöivää Jennie Storbackaa. Festivaalikahvilana toimii perinteiseen tapaan Vaasan kävelykadun Kaffehuset August, jossa on useana iltapäivänä ilmaisia kahvikonsertteja ja taiteilijoiden haastatteluja.

Korsholman Musiikkijuhlat kouluttaa tänäkin vuonna nuoria muusikoita mestarikursseilla. Mestarikurssiopettajina toimivat pianisti Juhani Lagerspetz Sibelius-Akatemiasta, Schumann-kvartetin primas ja Frankfurtin musiikkikorkeakoulun professori Erik Schumann sekä sopraano Angelika Klas, jonka laulukurssilla perehdytään klassisen äänen käyttöön viihdemusiikin parissa.

Tarkempia tietoja kesän festivaalista löytyy uunituoreesta festivaaliohjelmasta sekä maaliskuun lopussa uudistuvilta Korsholman Musiikkijuhlien kotisivuilta osoitteessa www.korsholmmusicfestival.fi

Korsholman Musiikkijuhlat 30.7.-6.8.2015