15.03.2021

31. Oulun Musiikkijuhlat alkavat keskiviikkona 17.3.2021

Oulun Musiikkijuhlat – monialainen talvinen kaupunkifestivaali järjestetään nyt jo 31. kerran. Tapahtuman taiteellisena johtajana on vuodesta 2013 alkaen ollut Jaakko Kuusisto, jonka kausi päättyy tänä keväänä. Kahden viikon aikana on luvassa kamarimusiikkia, sinfoniakonsertteja sekä monipuolista rytmimusiikkia. Konsertit streamataan suorina sekä tallenteet ovat katsottavissa koko festivaalin ajan.

Festivaalin kamarikonserteissa keskiviikkona 17.3. ja sunnuntaina 21.3. esiintyvät irlantilainen pianisti Barry Douglas, viulisti Elina Vähälä sekä sellisti Senja Rummukainen.Sunnuntain iltapäiväkonsertissa esiintyy lisäksi festivaalin taiteellinen johtaja, viulisti Jaakko Kuusisto. Kamarikonserttien ohjelmistossa on luvassa mm. Modest Mussorgskin Näyttelykuvia, Johannes Brahmsin ja Maurice Ravelin pianotriot sekä César Franckin sonaatti viululle ja pianolle.

Torstaina 18.3. pianisti Barry Douglas nousee lavalle yhdessä Oulu Sinfonian kanssa konsertin johtajana ja solistina. Konsertissa Douglasilla on ohjelmistossaan kaksi rakastettua ja suurimuotoista pianokonserttoa, Ludwig van Beethovenin viides pianokonsertto ”Keisarikonsertto” sekä Robert Schumannin a-mollikonsertto. Konsertti on ilmaiseksi katsottavissa Oulun Musiikkijuhlien nettisivulla.

Loppuviikosta luvassa on monipuolista rytmimusiikkia, kun perjantaina 19.3. näyttelijä-laulaja Maria Ylipää tulkitsee sielukkaita ja tulisia versioita argentiinalaisen tangon mestarin Astor Piazzollan rakastetuimmista sävellyksistä, yhdessä Jaakko Kuusiston, Niko Kumpuvaaran, Marzi Nymanin ja Ville Herralan kanssa. Konsertissa festivaalin pitkäaikainen yhteistyökumppani, Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutus saapuu mukaan juhlimaan Piazzollaa, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Tanssinopettajaopiskelijoista koostuva tanssiryhmä on työskennellyt Piazzollan musiikin parissa tuoden kukin oman näkemyksensä teokseen sekä koreografina että tanssijana.

Lauantaina 20.3. viime vuoden festivaalilta siirtyneessä konsertissa Oulu All Star Big Bandin solistina nähdään lahjakas ranskalainen jazzlaulaja Camille Bertault. Konsertissa kuullaan big band -versioita Camillen viime syksynä ilmestyneeltä kolmannelta sooloalbumiltaan sekä jazzstandardeja big band -sovituksina ja Camillen omia jazzsuosikkeja. Konsertin johtaa kapellimestari Teemu Takanen.

Torstaina 25.3. järjestettävä Jäähyväiset-konsertti päättää Jaakko Kuusiston taiteellisen johtajan kauden Oulun Musiikkijuhlilla. Festivaalin tulevat taiteelliset johtajat, viulisti Elina Vähälä ja saksofonisti Jukka Perko, toimivat molemmat Oulu Sinfonian solisteina Jaakko Kuusiston johtamassa konsertissa. Perko esittää Outi Tarkiaisen saksofonikonserton, jonka nimi ”Saivo” on peräisin saamelaisesta muinaisuskosta ja tarkoittaa alun perin kaksipohjaista järveä, jonka alapuolella on tuonpuoleisten olentojen asuttama maailma – kuin kuvajainen meidän maailmastamme. Elina Vähälä esittää konsertissa Jaakko Kuusiston viulukonserton, joka on levinnyt Elinan esittämänä ympäri maailmaa. Konsertto on myös herättänyt merkittävien musiikintekijöiden huomion. John Corigliano on lausunut teoksesta: ”On niin virkistävää kuulla kaunista musiikkia, joka on sävelletty meidän ajassamme”, ja The Who -yhtyeen Pete Townshend on todennut konserton olevan ”tajunnanräjäyttävä”.  Myös tämä konsertti on katsottavissa ilmaiseksi Oulun Musiikkijuhlien nettisivulla.

Festivaali päättyy lauantaina 27.3. Timo Lassy Trion konserttiin. Saksofonisti Timo Lassy on tullut suomalaiselle musiikkiyleisölle tutuksi yhtenä maamme valovoimaisimmista jazz-artisteista. Oulun Musiikkijuhlilla kuullaan lauantaina 27.3. hänen uutta triokokoonpanoaan, johon kuuluvat kotimaisen jazzin kärkinimet basisti Ville Herrala ja rumpali Jaska Lukkarinen.

Suorien streamauksien jälkeen kaikki konsertit jäävät katseltavaksi tallenteina 28.3.2021 klo 23:59 asti. Poikkeuksena Jäähyväiset, jonka katseluoikeus päättyy 1.4. klo 23.59, ja Timo Lassy Trio -konsertti, jonka katseluoikeus päättyy 3.4.2021 klo 23:59.

Lipunmyynti: Ticketmaster Suomi bit.ly/38qV1m8

Livestream lähetykset: www.omj.fi/stream

Oulun Musiikkijuhlat on vuosittain kevättalvella järjestettävä monialainen kaupunkifestivaali, joka täyttää kaupungin kansainvälisillä ja kansallisilla artistivierailla. Musiikkijuhlien ohjelmistoon kuuluu laaja kattaus klassisen ja rytmimusiikin konsertteja sekä yhteistuotantoja, joissa nähdään myös nykysirkusta ja tanssia. Maaliskuussa järjestettävän festivaalin lisäksi Oulun musiikkiijuhlasäätiö tuottaa Jazz & Etno -konserttisarjaa ja yksittäisiä musiikkitapahtumia ympäri vuoden. Festivaalin sekä konserttisarjan taiteellisena johtajana toimii viulisti, kapellimestari ja säveltäjä Jaakko Kuusisto.