04.12.2018

29. Oulun Musiikkijuhlien ohjelma julkaistu

Oulun Musiikkijuhlat – monialainen talvinen kaupunkifestivaali järjestetään 29. kerran 10.-24.3.2019. Festivaalin konserttisarja koostuu korkeatasoisista klassisen musiikin konserteista ja laaja-alaisesta rytmi- ja kansanmusiikista sekä tanssiteoksista ja nykysirkusesityksistä, joiden toteuttamisesta vastataan yhdessä alan toimijoiden kanssa. Oulun Musiikkijuhlat on toista kertaa mukana Suomen kulttuurirahaston valtakunnallisessa Taidetestaajat -hankkeessa, jossa tarjotaan kulttuurielämyksiä kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille.

Pelimusiikkia ja läpileikkaus Ismo Alangon uraan

Symphonic Memories on kokonaisuus, joka sisältää SQUARE ENIXin legendaaristen roolipelien ajattomia melodioita palkituista Final Symphony- ja Symphonic Fantasies -konserteista. Konsertti sisältää teemoja ja rakastettuja sävelmiä Nobuo Uematsun FINAL FANTASY VI ja FINAL FANTASY VII, Yasunori Mitsudan CHRONO TRIGGER / CHRONO CROSS -pelimusiikeista, sekä osan Yoko Shimomuran musiikista peliin FINAL FANTASY XV. Jonne Valtosen ja Roger Wanamon vaikuttavat sovitukset, kansainvälisesti arvostettu lyömäsoitintaiteilija Rony Barrak, ja Oulu Sinfonia kapellimestari Jaakko Kuusiston johdolla vievät virallisesti lisensoidun Symphonic Memories -konsertin myötä kuulijat mieleenpainuvalle matkalle japanilaisten roolipelien taianomaiseen maailmaan. Konsertti on Madetojan salissa kolmesti; yleisökonsertti kuullaan perjantaina 15.3. ja lisäksi kaksi konserttia torstaina 14.3. on
varattu Taidetestaajille. Pelimusiikkikonsertin jälkeen perjantaina 15.3. on mahdollisuus siirtyä klubille, jossa esiintyy Game Music Collective Band. Game Music Collective on Euroopan ensimmäinen ammattimainen pelimusiikkiorkesteri, joka koostuu nuorista suomalaisista huippumuusikosta. Oulun Musiikkijuhlilla esiintyvä Game Music Collective Band on koottu orkesterikollektiivin muusikoista, joiden taustat tulevat klassisen musiikin, jazzin, popin sekä kansanmusiikin saralta. Illan aikana kuullaan vanhoja klassikoita Mega Man, Monkey Island ja Final Fantasy -pelisarjoista sekä musiikkia uusista peleistä, kuten Assassin´s Creed, Fortnite ja Red Dead Redemption 2. Game Music Collectiven pienyhtyeet ovat aikaisemmin esiintyneet Assembly 2017 avajaisgaalassa, Animeconissa, Finnish Game Awardseissa sekä PocketGamer Connects -avajaisgaalassa.

Oulu Sinfonia esiintyy myös yhdessä karismaattisen muusikon Ismo Alangon kanssa torstaina 21. ja perjantaina 22. maaliskuuta. Alanko astui suomalaiseen musiikkielämään ryminällä vuonna 1980 Hassisen Koneen laulajana ja on tehnyt noin kolmannesvuosisadassa monipuolisen uran uteliaana ja uusiutumiskykyisenä taiteilijana. Hassisen Kone vaihtui legendaariseksi kollektiivisen tekemisen laboratorioksi Sielun Veljet -yhtyeessä ja 1990-luvulle tultaessa Alanko siirtyi menestyksekkäästi sooloartistiksi. Ismo Alanko Säätiö venyi rockista jopa etnosävyihin ja sitä seurannut Ismo Alanko Teholla siirsi painopisteen etnomusiikin puolelle. Konsertissa kuullaan läpileikkaus Alangon tuotannosta ja aivan uutta sinfoniaorkesterille viime vuosina sävellettyä materiaalia. Monipuolisista sovituksista vastaavat joukko maamme eturivin säveltäjiä sekä sovittajia ja konsertit johtaa Jaakko Kuusisto.

Monimuotoista rytmimusiikkia

Hienostunut laulajatar Aili Ikonen ja Jukka Perko Avara tarttuvat Dusty Springfieldin, Carole Kingin, Michel Legrandin ja Randy Newmanin musiikkiin. Tarjolla on konsertillinen lauluntekijöiden musiikkia käännettynä suomeksi legendaarisen laulaja-lauluntekijä Hectorin toimesta 11.3. Valvesalissa. Nostalgiset laulut saavat uuden elämän suomenkielisinä tarinoina. Vanhalla Paloasemalla esiintyy keskiviikkona 13.3. Iiro Rantala Super Trio, jossa yhtyeen keulahahmon lisäksi soittavat tanskalainen rumpali Morten Lund ja basisti Timo Hirvonen. Iiro Rantala ja Morten Lund toimivat myös mestarikurssien opettajina.

Festivaalin päätösviikonloppuna Oulu Areenalla on perjantaina 22.3. Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana, joka on julkaissut kolmen vuoden jälkeen uutta musiikkia! Maailmanlaajuisestikin uniikki jazzin ja hip hopin suurkokoonpano koostuu suomalaisen räppiskenen pioneereista sekä sukupolvensa väkevimmistä jazzmuusikoista. Kaksi ensimmäistä levyä oli arvostelumenestyksiä ja nyt julkaistu uusi albumi kantaa nimeä `Pidä valot päällä`. Biisit ovat syntyneet tuttuun tapaan Valtteri Laurell Pöyhösen, Palefacen, Redraman ja Tommy Lindgrenin yhteistyönä. Tällä kertaa rajoja rikkovan kollektiivin tuotantotiimissä on ollut mukana urbaanin popmusiikin monitoiminainen Minna Koivisto. Lopputuloksena on aiempaa sähköisempää ja modernimpaa soundia Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana -yhtyeen perusolemusta unohtamatta.

Kamari- ja kirkkokonsertteja

Kamarisarjassa kuullaan kahdeksan konserttia, joissa nähdään viulisti Jaakko Kuusiston lisäksi Oulu Sinfonian kamarimuusikot, Meta4 -kvartetti, DUO Tiksola, pianisti Heini Kärkkäinen ja sopraano Anu Komsi. Komsi esiintyy myös Marzi Nymanin kanssa kirkkokonsertissa. Anu Komsin ja Marzi Nymanin duon yhteistyö alkoi vuonna 2008 ja laajan ohjelmiston ytimeksi on muodostunut Duke Ellingtonin `Sacred Concerts`, moniosainen hengellinen teos, jonka solistiosuudet on kirjoitettu korkealle sopraanolle. Konsertin muu ohjelmisto on sekoitus improvisaatiota, tunnettuja ooppera-aarioita ja virsisovituksia, säveltäjäniminä mm. Jean Sibelius, Giacomo Puccini, Pekka Pohjola ja Elliott Carter. Kamarikonserttien ohjelmistossa on mm. Heinz-Juhani Hofmannin Kylätasku-laulut, György Kurtagin Kafka-fragmentit sopraanolle ja viululle, Felix Mendelssohnin Oktetto jousille, Toivo Kuulan Viulusonaatti ja Clara Schumannin pianoteoksia.

Kokkeja & Koteja -sarja vie konsertteja uusiin paikkoihin

Oulun Musiikkijuhlat etsi syyskuussa sopivia koteja ja erilaisia tiloja Oulusta ja Oulun seudulta ruokateemaisten kotikonserttien järjestämiseen. Konserttisarja kantaa nimeä Kokkeja & Koteja. Yksityiset henkilöt tai yritykset tarjosivat tilaansa konserttikäyttöön tai ehdottivat mielenkiintoisia konserttipaikkoja. Kotien lisäksi haettiin myös ruoanlaitosta kiinnostuneita henkilöitä. Kokit suunnittelevat ja valmistavat tarjoilun konserttien yhteyteen ja heidän avukseen järjestetään henkilökuntaa. Kokit hyödyntävät suunnittelussaan lähiruokaa ja paikallisten toimijoiden tuotteita. Konserttisarjaan valikoitui yksityiskoteja Oulusta ja Kempeleestä, Galleria Kaikkonen Ylikiimingistä, Piispantalo, Taidemuseo ja Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha.

Kotikonserteissa esiintyvät festivaalin taiteilijat eri viikoilta. Yhtenä vieraana nähdään Signe, jonka esiintymispaikkana on kasvitieteellinen puutarha Oulun yliopistolla ja Taidemuseo, jossa konsertin yhteydessä on tarjolla vegaanibrunssi. Signen musiikki kulkee jazzin, nykymusiikin ja kuunnelman rajapinnoilla. Yhtyeen omintakeinen soundi syntyy varsin poikkeuksellisesta instrumentaatiosta, kokoonpanossa on kolme laulajaa sekä kontrabasisti.

Suomalaista kansanmusiikkia ja tangoa

Oulussa järjestetään festivaalin aikaan kansanmusiikkitapahtuma Samuelin poloneesi. Yhteistuotantona Suomen kansanmusiikkiliiton kanssa Oulun Musiikkijuhlat tuovat Ouluun huuliharppuyhtye Svängin sekä suureen suosioon nousseen virolaisen Trad! Attack yhtyeen. Madetojan salin konsertissa ovat mukana myös Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutus. Viime vuonna suuren suosion saavuttanut Uuden Seurahuoneen illalliskonsertti vie tänä vuonna kuulijat suomalaisen tangon ytimeen sopraano Helena Juntusen johdolla. Tangot ovat merkittävä osa suomalaista kulttuuria ja identiteettiä. Suomalainen mielenlaatu kuuluu vahvasti perinteisissä mollivoittoisissa tangoissamme.

Hehkutetut Nautilus ja KILL Carmen

Ilmiömäinen, kriitikoiden ylistämä, palkittu uusseelantilaissyntyinen klovni Trygve Wakenshaw tuo Ouluun kolmannen vedenalaistrilogian sooloteoksensa Nautilus. Hän uittaa yleisön tajunnanvirtaansa kohtaamaan uskomattoman muuntautumisleikin kautta erilaisia hahmoja: Älykkäät eläimet kohtaavat tyhmät ihmiset. Dinosaurus valmistautuu pitkille torkuille. Jeesus kävelee vetten päällä. Tähkäpää etsii rakkautta. Wakenshaw´n huippuhauskat fyysiset komediat ovat jatkuvasti loppuunmyytyjä festivaaleilla eri puolilla maailmaa. Hänen energiset, riemukkaat shownsa sisältävät miimiä, veganismin pohjavireen, vitsejä, komediaa, karjapaimenia, näyttämöavustajia ja rapuja. Vierailu toteutetaan yhteistyössä Flow Sirkuksen ja Valveen alueellisen kulttuurituotannon kanssa tiistaina 19.3. Valvesalissa ja keskiviikkona 20.3. Teatterikuopalla. Yhteistyössä JoJo – Oulun tanssin keskuksen kanssa saamme vieraaksemme lauantaina 23.3. Compañía Kaari ja Roni Martinin KILL Carmen teoksen. Kansainvälistä mainetta saaneet näyttämöteokset tunnetaan rujon absurdista estetiikastaan. KILL Carmen on samanaikaisesti julkea ja julma, viettelevä ja nyrjähtänyt. Roni Martinin johtama orkesteri yhdistelee suvereenisti funkia, flamencoa, ja balkanvaikutteita. Teoksessa esiintyy Suomalaisia ja Espanjalaisia taiteilijoita.


Tuotantoyhteistyössä ovat mukana: Oulu Sinfonia, Oulun alueellinen kulttuurituotanto, Oulu Sinfonian kamarimuusikot, Flow Productions, Jojo – Oulun tanssin keskus, Polar Bear Pitching, Oulun konservatorio sekä Oulun seudun ammattikorkeakoulu.

Koko ohjelma myynnissä 7.12. alkaen

www.omj.fi