04.05.2012

29. International Kalottjazz & Blues Festival 28.6 – 1.7 2012

Kesän musikaalinen kohokohta, Kalottjazz & Blues Festival, järjestetään jo 29 :nen kerran Torniossa ja Haaparannalla. Pääosin pohjoismaisia jazz- ja bluesartisteja esittelevä ohjelmisto tuo lavalle laajan joukon artistien parhaimmistoa. Mukana on sekä kokeneita konkareita että uusia tuoreita tulokkaita. Kesän tapahtuma sisältää perinteistä jazzia sekä bluesia, mutta myös tuulahduksia pop ja soul –maailmasta.

Anna-Mari Kähära potkaisee festivaalin käyntiin

Ilmiömäisen monikerroksinen säveltaituri Anna-Mari Kähärä käynnistää festivaalin torstaina 28. kesäkuuta avajaiskonsertissa Musiikkitalolla. Anna-Mari esiintyy yhdessä eturivin jazzmuusikkojen kanssa. Yhtyeessä soittavat Pekka Kuusisto, Jarmo Saari, Marzi Nyman sekä Zarkus Poussa. Kähärä on arvostettu ja monipuolinen taiteilija, joka tunnetaan mittavasta työstään kulttuurin kentällä mm. solistina, tuottajana sekä säveltäjänä. Hänen skaalansa kattaa niin klassisen musiikin, jazzin kuin teatteri- ja elokuvaproduktiot. Suomalainen runous on Anna-Marin suuri inspiraation lähde.

Joanne Shaw Taylor esiintyy Blues Nightissa

Brittiläinen bluesartisti Joanne Shaw Taylor valloittaa Haparanda Folkets Husin blues -lavan perjantai-iltana. Joanne Shaw Taylor on kehittynyt viimevuosina nuoresta blueslahjakkuudesta kansainvälisten esiintymislavojen kokeneeksi artistiksi. Hänet palkittiin vuonna 2010 British Blues Awardsilla Britannian parhaana naisartistina ja hänen taitojaan on verrattu kitaransoiton legendoihin Stevie Ray Vaughaniin ja Albert Collinsiin. Blues Nightin illassa päästään kuulemaan myös suomalaisen bluesin todellisia pionäärejää, Honey B & The T-boneseja. Bändin keulahahmo, basistilaulaja Aija Puurtinen yhdessä kitaristimiehensä Esa Kuloniemen kanssa on luonut mittavan ja arvostetun uran Suomen musiikkimaailmassa.

Pikisaari täytyy monipuolisista solisteista

Tanskan suosituimpiin naisartisteihin lukeutuva Veronica Mortensson esiintyy Pikisaaressa lauantaina 30. kesäkuuta. Hänen hurmaava esityksensä on sekoitus kaikkea jazzin ja popin väliltä. Sami Saari, suomalaisen pop- ja soulmusiikin legenda jatkaa Pikisaaren pääkonserttia. Saari on esiintynyt useissa kokoonpanoissa mm. Veeti & The Velvets sekä Sami Saari & Sonics. Länsi-lapin Pop/Jazz konservatorion kasvatti ja Idols -finalisti Niina Kähönen on vahva musiikin tulkitsija eikä hänen äänensä jätä ketään kylmäksi. Hän esiintyy lauantain pääkonsertissa.

Sunnuntaina on luvassa jännittävä yhdistelmä perinteistä jazzia sekä beatboxia. Sofia Pettersson aloitti jazzuransa vuonna 1987 ja on kiertänyt Ruotsin lisäksi myös mm. Ranskassa ja Belgiassa. Felix Zengeriä on ylistetty planeetan parhaaksi beatboxaajaksi. Felix on YouTuben kautta aikain katsotuin suomalainen; hänen beatbox videollaan on yli 30 miljoonaa katselukertaa. Sami Pitkämö trioineen esiintyy Pikisaaren sunnuntain konsertissa. Pitkämö on monipuolinen musiikintekijä joka on erityisesti tullut tunnetuksi mm. Tanssii Tähtien kanssa –orkesterin johtajana.

Klubi-illat Haaparannalla ja Torniossa

Haparanda Stadshotellissa järjestettävissä jazz-klubi –illoissa esiintyy tänä vuonna mm. Dimitra Salo, jonka raikkaassa äänessä on kesäisen soljuva soundi. Lauantai-illan ”Swing at Statt” –konsertissa soi sekä kepeä dixielandjatsi että perinteiset tanssittavat jazzstandardit esittäjinään Black Island Stompers sekä Södra Växeln. Festivaalin päätöskonsertti on perinteisesti Tornion Kerhoravintolassa, niin myös tänäkin vuonna. Illan yhtye Playboys palauttaa mieliin nuoruuden kulta-ajat ja soittaa parhaimmat tietokonepelimusiikkiklassikot uudelleen sovitettuina. Foliohatut päähän ja datahanskat kouraan – nyt mennään!

Vahvoja naissolisteja kirkossa sekä Aineella

Lauantai-iltana 30.6 päästään kuuntelemaan kaunisäänistä Johanna Iivanaista ”Kadotaan uneen” –konsertissa Alatornion kirkossa.
Oululaisista flamenco laulaja/tanssija Anna Murtolasta ja Okko Meinilästä koostuvan duon, Project Soniqueten, ohjelmassa yhdistyvät perinteiset espanjalaiset flamencon tyylilajit sekä Okon säveltämät modernit flamencokappaleet.

Paikallinen osaaminen näkyy jälleen

Pop & Jazz Konservatorio Lappia on festivaaleilla mukana entiseen tapaan. Lappian nykyisten ja entisten opiskelijoiden kokoamat bändit esiintyvät useammissa paikoissa festivaalien aikana.

Festivaalitaiteilija

Vuoden festivaalitaiteilija on Hanna Oinonen, jonka näyttely avataan festivaalien avajaispäivänä.

Festivaalin järjestäjät

Kalottjazz&blues festival on ainoa jazz ja blues musiikin festivaali joka järjestetään kahdessa maassa. Järjestäjinä ovat Tornion kulttuuritoimisto, Haaparannan kaupunki/Tillväxtenheten sekä Riverside Jazz ry. Festivaalin toteuttamisessa ovat mukana myös Haaparannan teatteriyhdistys ja Pop&Jazz Konservatorio Lappia, sekä lukuisat talkoolaiset.

29. International Kalottjazz & Blues Festival 28.6 – 1.7 2012

http://www.kallottjazzblues.net