18.02.2014

26. Haapavesi Folk Music Festival ja 28. Folk-kurssi 23.-28.6.2014

Haapavesi Folk suuntaa kohti tulevia vuosia onnistuneen juhlavuoden jälkeen. Festivaalin tarjonta on pysynyt korkeatasoisena, kansainvälisenä ja monipuolisena kautta vuosien. Folkit tunnetaan erityisesti kansainvälisestä osiostaan ja näin on tulevanakin kesänä.

Esiintyjiä saapuu Haapavedelle kymmenestä eri maasta. Kevin Burke, irlantilaisen viulun mestari saapuu toistamiseen Haapavedelle kuten American cafe orchestrakin (Suomi-Tanska). Burken ensimmäisestä vierailusta on jo vierähtänyt yli 20 vuotta. Ukrainalainen lauluyhtye Dakhabrakha on nousemassa kansainväliseen suosioon, jossa Eric Bibb (USA) on ollut jo pitkään. Bibb taitaa Amerikan perinteen laidasta laitaan ja hän on arvostettu laulaja ja lauluntekijä. Sanna Kurki-Suonion luotsaama Sans (Suomi-Englanti-Armenia)on monikansallinen paljolti improvisaatioon ja eri kulttuureihin perustava yhtye. Yhtyeessä dudukia, Armenian kansallissoitinta soittava Tigran Aleksanyan on soittimensa parhaita taitajia maailmassa. Skandinaviaa edustaa tällä kertaa nuorekas Lyy-yhtye Ruotsista.

Kotimainen kirjo on totutun monipuolinen laulutekijöistä nykykansanmusiikkiin. Nimistä mainittakoon Päre, Akkajee, Löytölapset, Irina ja Kari Mäkinen & Tauri Oksala Doc Watson-ohjelmistolla. Myös Sauli Heikkilän Kaskifolk palaa ohjelmistoon. Lastenpäivän tähtenä on Satuja soitosta -yhtye. Juha Hurmeen 3.kirjailijaseminaarin teemana on Samuli Paronen. Hurme tekee myös teatteriesityksen Folkeille yhdessä kurssilaisten kanssa.

Haapaveden kamariorkesterin perinteisessä kirkkokonsertissa kuullaan Juha Yli-Kotilan kantaesitys ja brasilialaisen kitaristin Daniel Marquesin sävellyksiä ja sovituksia. Tapahtuman uutuutena voi pitää Koiton laulun vierailua. Kuoro esittää yhdessä Haapaveden kamariorkesterin kanssa kuoronjohtaja Kaappo Ijäksen teoksen Turvapaikka.

28. Folk-kurssi laajenee entisestään. Perinteisten soitin- ja laulukurssien lisäksi mukana on nyt mm. Soili Perkiön ja Leena Ahtin yhteisöllisen musisoinnin kurssi: varhaiskasvatuksesta vanhustyöhön. Opettajia on yli 20 ja kurssilaisia odotetaan n. 200 kaikkialta Suomesta. Folkin ulkomaiset esiintyjät opettavat kurssilla vanhan tavan mukaan.

Mukana kaikessa ovat tietysti paikalliset lapset ja nuoret, joiden ympärille koko Haapavesi Folkin perusajatus on rakentunut. Tarkoituksena on ollut aina perinteen siirtäminen seuraaville sukupolville, pienimuotoisen akustisen musiikin suosiminen melusaasteen vastapainona. Haapavedellä perinne on tarkoittanut laajaa käsitettä sisältäen myös muiden kulttuurien kuin suomalaisen esillä pitämistä.

Taiteelliseen ryhmään kuuluvat Timo Hannula ja Hanna-Mari Ahola.

www.haapavesifolk.com