14.02.2024

2024 Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijat ja teema julki

Vuoden 2024 Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijat ja teema on julkaistu.

’Puhallus’-niminen näyttely rakentuu valon, ilmavuuden, perspektiivien sekä tilallisuuden teemojen ympärille. Mukaan Kuvataideviikoille on kutsuttu yhteensä 36 taiteilijaa tai taiteilijaparia.

– Ensi kesän näyttelystä puuttuvat niin jähmeys kuin staattisuuskin, Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori Heli Ryhänen lupaa. – Olen etsinyt teoksia, joissa on kolmiulotteisuutta, hengittävyyttä, mittakaavan vaihtelua ja yllättävyyttä. Kaikki näyttelyn teokset käyvät myös vuoropuhelua näyttelytilojen kanssa. Mukaan valittuja taiteilijoita yhdistävät kekseliäisyys, omaääninen kädenjälki sekä taitava materiaalien käyttö. Halusin myös valita mukaan uransa eri vaiheissa olevia tekijöitä eri puolilta Suomea, Ryhänen jatkaa.

Sukellus suurista linjoista aina mikrobitasolle

XXVIII Mäntän kuvataideviikkojen näyttelykokonaisuus on tulvillaan niin suurien linjojen installaatioita kuin pieniä, läheltä tarkasteltavia teoksia: kollaaseja, valokuvia, valotaideteoksia, piirustusperformanssia ja origameja. Näyttelyssä sukelletaan alas portaikkoja, mennään ikimetsään hakkuuaukioiden ja mikrobien tarkastelun kautta ja törmätään tuttuihin materiaaleihin odottamattomissa yhteyksissä. Installaatiot synnyttävät uudenlaisia tiloja värillisen valon siirtymillä ja videoteoksissa pääsemme muun muassa keskelle vuosikymmenten takaisen ystävyyden ja kulttuurisen monimuotoisuuden kuvausta.

Näyttelyn nimenä ’Puhallus’

– Näyttelyn nimi ’Puhallus’ vie ajatukset liikkeeseen ja ilman väreilyyn. Useista näyttelyn teoksista onkin löydettävissä hienovaraista liikettä, moniaistisia kokemuksia ja myös luonnon läsnäolo välittyy niistä monimuotoisena. Mukaan kutsumieni taiteilijoiden lähtökohdat teoksilleen ovat sekä hyvin henkilökohtaisia että vahvasti yhteiskunnallisia, kuraattori Heli Ryhänen kuvailee.

XXVIII Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijat

Timo Ahjotuli

Antti Arkoma

Sara Bjarland

Michal Czinege ja Maija Laurinen

Erika Erre

Reetta Gröhn-Soininen

Timo Hannunen

Alma Heikkilä

Johannes Heikkilä

Touko Hujanen

Kaisa Huotari

Anna Hyrkkänen

Essi Immonen

Inka-Maaria Jurvanen

Riikka Keränen

Ritva Kovalainen

Juho Könkkölä

Laura Lilja

Hanna Marno

Jussi Matilainen

Anne Meskanen-Barman

Haidi Motola

Salla Myllylä ja Laura Vainikka

Reima Nevalainen

Petri Nuutinen

Antti Oikarinen

Katri Paunu

Maria Pääkkönen ja Ingeborg Blom Andersskog Anni Rapinoja Anne Roininen Melissa Sammalvaara Nora Sederlöf Sanni Seppo Rosalia Silfer Maria Tani Hanna Vihriälä

Mäntän kuvataideviikot

Viime kesänä 30 vuotta täyttänyt Mäntän kuvataideviikot on Suomen laajin nykytaiteen kesänäyttely, joka on palkittu muun muassa Suomi-palkinnolla. XXVIII Mäntän kuvataideviikot on avoinna joka päivä 16.6. – 31.8.2024. www.kuvataideviikot.fi

Festivaalin sivuille