26.02.2015

Maailma kylässä -esiintyjiä julki: jazzin ja aavikkobluesin kärkinimiä Helsinkiin

Maailma kylässä -festivaali tuo jälleen laajan kattauksen maailman kulttuureja Helsinkiin. Festivaalilla esiintyvät muun muassa UMO – Helsinki – Cotonou, sahrawi-laulaja Aziza Brahim ja nigerialainen kirjailija Nnimmo Bassey. Tapahtuma järjestetään 23.–24.5. Tapahtuman pääteema on tänä vuonna kehitys, ja maantieteellinen painotus on Afrikassa ja Lähi-idässä.

 

UMO – Helsinki – Cotonou saa ensi-iltansa festivaalilla

Yksi jazzkesän kiinnostavimmista yhteistyöprojekteista saa ensi-iltansa Maailma kylässä -festivaalilla sunnuntaina, kun Uuden Musiikin Orkesteri UMO ja suomalais-beniniläistä Helsinki-Cotonou Ensemblea luotsaava säveltäjäkaksikko nousevat Savanni-lavalle. Voodoo-rytmeistä ammentavat kitaristi Janne Halonen ja lyömäsoittaja-laulaja Nöel Saïzonou tuovat UMOlle uudenlaisia rytmejä, ja lopputulos on tinkimätöntä jazzfunkia ja väkevää afrobeat-tunnelmointia.

Festivaalilauantaita tähdittää puolestaan länsisaharalaista kulttuuriperinnettä, flamencoa ja bluesia yhdistelevä Aziza Brahim, jonka vangitseva ääni on lumonnut yleisöt eri puolilla maailmaa. Espanjassa asuvan laulajan uusin albumi Soutak kohosi World Music Charts Europen viime vuoden ykköseksi.

Lauantai-ilta jatkuu Virgin Oil Co:ssa Decent Work Clubilla, missä esiintyvät muun muassa Paleface ja Räjähtävä Nyrkki sekä Koiton laulu.

Koko kulttuuriohjelma julkistetaan 9.4.

 

Kirjailijavieraana palkittu Nnimmo Bassey

Musiikin lisäksi festivaalilla on tarjolla runsaasti kirjallisuusohjelmaa. Yksi festivaalin kirjailijavieraista on ympäristöaktivisti Nnimmo Bassey, jonka teos Kiehuva ja köyhtyvä Afrikka julkaistiin viime vuoden lopulla. Teoksessa pureudutaan maanosan luonnonvarojen hyväksikäyttöön ja sen vaikutuksiin. Kirjan on kustantanut Like.

Nigerialainen Bassey on palkittu Rafto-ihmisoikeuspalkinnolla vuonna 2012, ja vuonna 2010 hän oli yksi Right Livelihood -palkinnon saajista. Bassey on perustanut Environmental Rights Action -järjestön ja toiminut kansainvälisen Maan ystävien puheenjohtajana.

Festivaalin asiaohjelma julkistetaan kokonaisuudessaan 23.4.

 

Maailma kylässä -festivaali täyttää 20 vuotta

Maailma kylässä järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1995. Festivaali on yksi Suomen suurimmista, ja viime vuonna tapahtumassa vieraili noin 80 000 ihmistä. Musiikin ja asiaohjelman lisäksi tarjolla on katutaidetta, lastenohjelmaa, ruokaa ja satoja näytteilleasettajia.

Maailma kylässä -festivaali järjestetään 23.–24.5. Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla. Festivaalille on vapaa pääsy.

Festivaalin pääjärjestäjä on Kepa ry. Pääpartnerit ovat tänä vuonna Suomen Punainen Risti, Raha-automaattiyhdistys, Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK, Euroopan unioni, ulkoasiainministeriö ja Metro-lehti.

www.maailmakylassa.fi