30.06.2011

1- ja 2-rivisten Suomen Pelimannimestaruudet ratkottiin Sata-Häme Soi -juhlilla Ikaalisissa

Harmonikansoiton Suomen Pelimannimestaruudet 2011 ratkottiin 1- ja 2-rivisten sarjoissa Ikaalisissa Sata-Häme Soi -juhlilla keskiviikkona 29.6.2011. Voittajat julistettiin Suomen Pelimannimestareiksi.

Suurimman osanottajamäärän keränneen sarjan, 12-vuotiaat ja sitä nuoremmat, voittajaksi nousi Arttu Rajala Ilmajoelta. Tuomaristo hehkutti Artun soiton luontaista pelimannimaista otetta ja meininkiä. Kilpailun toisen sijan nappasi pelimannikilpailujen kolminkertainen mestari Aino Hilda Kankaanranta Virroilta ja kolmanneksi kilpailussa sijoittui Andre van Balen Porista. ”Ihanaa seurata nuorten soittoa, kylmät väreet kulkivat useaan kertaan”, huokaili tuomariston ensikertalainenharmonikkataiteilija, musiikin tohtori Maria Kalaniemi.

Sarjan 15-vuotiaat ja sitä nuoremmat ainoana osanottajana kilpaillut Meiju Honkaniemi Seinäjoelta voitti sarjansa, samoin kuin Reino Lautamaja Seinäjoelta voitti ainoana osanottajana veteraanisarjan. Etnomusiikin sarjassakin oli vain yksi osanottaja, Eveliina Uitto Kauhajoelta, joka hurmasi tuomariston soitollaan. Etnomusiikin sarja on ollut mukana pelimannimestaruuskilpailuissa jo viiden vuoden ajan, mutta kaipaisi ehdottomasti runsaampaa osanottoa.

Yleisen sarjan, 20-vuotiaat ja sitä nuoremmat, voittopokaalin pokkasi samaisen sarjan viime vuoden kakkonen, Tanja Rinto Peräseinäjoelta. Toisen palkinnon sai Marko Huhta Jalasjärveltä ja kolmannen Erkki-Jussi Koivuluoma Koskenkorvalta. Voittajan soitto oli mukaansatempaavaa, hyvin viimeisteltyä ja eleganttia pelimannimusisointia.

Tuomaristo ja kilpailun johtaja ilmaisivat huolensa 1- ja 2-rivisten pelimannimestaruuskilpailun osanottajien vähyydestä. Vähärivisten soittajia Suomessa on enemmän kuin koskaan, mutta jostain syystä soittajat eivät ole rohkaistuneet ottamaan osaa kilpailuun. ”Olipa ihanaa! Rikasta kuultavaa”, huudahti tuomariston jäsen Anne-Marie Sillanpää kilpailun päätyttyä. Kyse ei ole siis soiton tasosta, vaan siitä, että soittajat löytävät tiensä kilpailuun.

Tänä kesänä oli toista kertaa tarjolla mahdollisuus päästä kilpailutunnelmaan nettiradion välityksellä. Yleisö sai myös valita oman suosikkinsa tekstiviestiäänestyksellä. Yleisöäänestys toimi hyvin ja ääniä sai eniten Arttu Rajala.

Tuomariston puheenjohtajana toimi Markku Lepistö, muut tuomariston jäsenet olivat Maria Kalaniemi, Anne-Marie Sillanpää ja Raimo Urpilainen. Kilpailun johtajana toimi Suomen Harmonikkaliiton varapuheenjohtaja Seppo Lankinen, joka myös juonsi kilpailun.