Rusk Kammarmusik i Jakobstad

19.11.2024–23.11.2024 | Jakobstad

Rusk-festivalen kombinerar högklassig kammarmusik med andra konstgenrer och arrangeras i Jakobstad varje år i slutet av november. Rusk är en smältugn, där kreativiteten får flöda fritt med exotiska anknytningar under årets mörkaste och ruskigaste tid. Festivalen grundades år 2013 av klarinettisten Christoffer Sundqvist och kompositören Sebastian Fagerlund. Festivalens konstnärliga ledare är sedan 2020 dirigenten Anna-Maria Helsing.

Klassisk musik  | 
kammarmusik
 | 
Nutidsmusik
 | 
Klassisk musik
 | 

Bildgalleri

Rusk är en musikfestival som årligen arrangeras i Jakobstad och där högklassig kammarmusik kombineras med olika konstformer. Huvudsaklig samlingsplats är Schaumansalen som finns i stadens absoluta centrum men evenemangen söker sig också vidare ut i den omkringliggande närmiljön.

Festivalen grundades år 2013 av klarinettisten Christoffer Sundqvist och tonsättaren Sebastian Fagerlund som båda fungerar som festivalens konstnärliga ledare. Under en veckas tid bjuder man på konserter där finländska och utländska musiker presenterar både klassiska och mer sällsynta eller nykomponerade kammarmusikverk. Festivalen inbjuder årligen en internationellt erkänd tonsättare. Som festivalens tonsättare har verkat: Sebastian Fagerlund (2013), Daníel Bjarnason (2014), Jesper Nordin (2015) och Jukka Tiensuu (2016).

Målsättningen är att Rusk återspeglar samtiden med all dess variationsrikedom och utmaningar. Den är en smältugn där kreativiteten får flöda i exotiska sammanhang under den mörkaste och ruskigaste tiden på året.